Agenda
Beethoven 2020: Pianoconcert nr. 3 met Lucas Jussen

Nederlands Kamerorkest

Beethoven 2020: Pianoconcert nr. 3 met Lucas Jussen

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Precies 250 jaar na de geboorte van Ludwig van Beethoven, spelen meesterpianisten Lucas en Arthur Jussen in deze concertreeks Beethovens Pianoconcerten nrs. 2 t/m 5. De Jussens doen dat samen met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić. Deze avond speelt Lucas Jussen Pianoconcert nr. 3.

Pianoconcert nr. 3

Beethoven bewaarde de toonsoort c-klein voor zijn meest extraverte en emotionele composities: stormachtig, heroïsch en dramatisch. Het Pianoconcert nr. 3 is daarop geen uitzondering. De lange, symfonische orkestintroductie en de krachtige piano-inzet vormen de opmaat voor een concerto vol lyriek en virtuositeit. Het is Lucas Jussen op het lijf geschreven.

Romance nr. 2 voor viool en orkest

Naast het Pianoconcert nr. 3 speelt Gordan Nikolić, muzikaal leider van het orkest, de solopartij in Beethovens delicate Romance nr. 2 voor viool en orkest. Terwijl Beethovens leven op dat moment behoorlijk stormachtig was - hij wist dat hij langzaam doof zou worden - is deze romance juist kalm, evenwichtig en lieflijk. Het leven lachte hem niet toe, maar in de muziek kon hij nog schoonheid vinden.

Anderen bekeken ook deze concerten