Agenda
Hartmut Haenchen dirigeert Brahms’ Eerste symfonie

Nederlands Philharmonisch Orkest

Hartmut Haenchen dirigeert Brahms’ Eerste symfonie

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Zestien jaar lang was Hartmut Haenchen de geliefde chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Nu keert hij weer terug met de magistrale Eerste symfonie van Johannes Brahms.

Hartmut Haenchen

Na zestien jaar als chef-dirigent was Hartmut Haenchen nog regelmatig te gast bij ‘zijn’ orkest in Amsterdam, onder andere voor de Ring-cyclus van Wagner. Inmiddels is het alweer even geleden dat hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest op de bok stond. Hoogste tijd dus! Na Mors Aeterna van Willem Jeths, een voorstudie van het Requiem dat hij voor de ZaterdagMatinee schreef, leidt Haenchen het orkest in Brahms’ Eerste symfonie.

Brahms’ Eerste symfonie

Johannes Brahms was alleen tevreden met het allerbeste. Vijftien jaar zwoegen en schrappen ging er daarom aan vooraf, voordat de toen inmiddels middelbare componist het manuscript van zijn Eerste symfonie naar zijn uitgever durfde te sturen. Het meesterwerk is een eerbetoon aan Beethoven, en dat is te horen. Maar met zijn herfstige lyriek, ingetogen passie, melancholie en troostrijke kracht is het vooral op-en-top Brahms. Een absoluut hoogtepunt van de romantische orkestmuziek.

Anderen bekeken ook deze concerten