Agenda
Nederlands Kamerorkest speelt Schubert en Britten

Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest speelt Schubert en Britten

Concert afgelast

Dit concert is in verband met de corona maatregelen afgelast.

Een prachtig poëtisch programma van het Nederlands Kamerorkest waarin zowel de dood als de nacht een hoofdrol spelen. Als hoogtepunt in dit programma klinkt het hartverscheurende Der Tod und das Mädchen van Schubert.

Schuberts Der Tod und das Mädchen

Der Tod und das Mädchen van Schubert bestaat in vele versies. Oorspronkelijk was het een lied dat door Schubert werd verwerkt in een strijkkwartet. Hiervan maakte Gustav Mahler vervolgens een werk voor strijkorkest. Met de volle klank van het orkest komt Der Tod und das Mädchen schitterend tot zijn recht, met zijn oneindige scala aan grijstinten. Laat dat maar over aan het Nederlands Kamerorkest en muzikaal leider Gordan Nikolić.

Brittens Nocturne

In Brittens Nocturne wordt de nacht in al zijn facetten verklankt. De cyclus bestaat uit acht liederen op teksten van verschillende dichters, waaronder Coleridge en Shakespeare. Het stuk vraagt om een tenor met een klankrijke, flexibele stem, die deze liederen in al zijn subtiliteit kan brengen. Deze kwaliteiten passen bij uitstek bij de veelvuldig gelauwerde Britse zanger Mark Padmore. Voorafgaand aan de Nocturne van Britten speelt het Nederlands Kamerorkest het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie, vol met ragfijn uitgesponnen lijnen en nachtelijke klanken.