Agenda
Beethoven 2020: Pianoconcert nr. 4 met Arthur Jussen

Nederlands Kamerorkest

Beethoven 2020: Pianoconcert nr. 4 met Arthur Jussen

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn wij tot onze spijt genoodzaakt dit concert af te gelasten. Kaartkopers worden per e-mail geïnformeerd.

Precies 250 jaar na de geboorte van Ludwig van Beethoven, spelen meesterpianisten Lucas en Arthur Jussen in deze concertreeks Beethovens Pianoconcerten nrs. 2 t/m 5. De Jussens doen dat samen met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić. Deze avond speelt Arthur Jussen Pianoconcert nr. 4.

Pianoconcert nr. 4

Het Pianoconcert nr. 4 opent met een dromerige pianosolo die door het orkest wordt beantwoord. Het blinkt uit in frisse helderheid en serene rust, een groot contrast met het langzame deel. Liszt gaf het concerto de bijnaam ‘Orpheus’, omdat hij in dat deel de dramatische geschiedenis hoorde van de held Orpheus. Die doorstond de zwaarste beproevingen in de onderwereld, om zijn geliefde terug te halen uit de dood. Maar vlak voordat hij haar naar boven had begeleid, keek hij tegen de afspraak in achterom en verloor haar onmiddellijk weer.

Beethovens Achtste symfonie

Hoewel al Beethovens symfonieën van absolute wereldklasse zijn, zijn de oneven nummers vaker te horen in de concertzaal. Beethovens Achtste symfonie is daarop geen uitzondering, en dat is verwonderlijk. Want vanaf de allereerste noten toont Beethoven weidse vergezichten, zweept hij op en weet hij te vervoeren.

Anderen bekeken ook deze concerten