Agenda
Gergely Madaras en Alexander Gavrylyuk met Brahms en Kodály

Nederlands Philharmonisch Orkest

Gergely Madaras en Alexander Gavrylyuk met Brahms en Kodály

za 12 feb 2022 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
zo 13 feb 2022 14:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Een concert dat bijna geheel gewijd is aan de muziek van Brahms. Alexander Gavrylyuk soleert in zijn Eerste pianoconcert en Gergely Madaras dirigeert de prachtige Haydn-variaties. Het orkest speelt de vurige Galánta dansen van Kodály.

Alexander Gavrylyuk met Brahms’ Eerste pianoconcert

‘Een van de grootste ontdekkingen’ schreef de Telegraaf enkele jaren geleden over de Oekraïense pianovirtuoos Alexander Gavrylyuk. Hij maakte in 2009 zijn verpletterende debuut bij het Nederlands
Philharmonisch Orkest en woonde jarenlang in Nederland. Onder leiding van de Hongaarse Gergely Madaras speelt hij het Eerste pianoconcert van Brahms. Een groots en meeslepend werk waarin pianist en orkest een grandioze titanenstrijd met elkaar aangaan.

Gergely Madaras dirigeert Brahms en Kodály

Het orkest opent met een opdrachtwerk van Kesckés D. waarin hij de muzikale mogelijkheden verkent die onlosmakelijk verbonden zijn met het woord Blue. Ook hoort u Brahms’ Variaties op een thema van Joseph Haydn waarmee de componist bewijst dat hij de onovertroffen grootmeester van de variatievorm is. Van zijn landgenoot Zoltán Kodály dirigeert Madaras de Dansen van Galánta. Deze zijn gebaseerd op volksmuziek uit een klein Slowaaks stadje waar hij een tijd woonde en voor het eerst een zigeunerorkest hoorde. Dat is niet te missen in dit stuk vol Oost-Europese dansen met een glansrijke hoofdrol voor de klarinet.

Podcast over Brahms

Wilt u meer weten over Johannes Brahms? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Anderen bekeken ook deze concerten