Agenda
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Sibelius en Tsjaikovski

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Sibelius en Tsjaikovski

za 23 apr 2022 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
ma 25 apr 2022 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Onder leiding van Michael Sanderling storten het Nederlands Philharmonisch Orkest en de jonge Oostenrijkse violist Emmanuel Tjeknavorian zich op muziek met een buitengewone emotionele diepgang: het Vioolconcert in d van Sibelius en Tsjaikovski’s autobiografische Symfonie nr. 4.

Emmanuel Tjeknavorian speelt Sibelius’ Vioolconcert

Het Vioolconcert van Jean Sibelius is vanwege de emotionele diepgang en de gelijkwaardige rolverdeling tussen violist en orkest een favoriet stuk van veel violisten. Het concert stelt buitengewoon hoge eisen aan de virtuositeit van de violist. Bij Emmanuel Tjeknavorian zit dat wel goed: hij won met dit concerto in 2015 de prijs voor de beste uitvoering op het prestigieuze Jean Sibelius Vioolconcours.

Michael Sanderling dirigeert Tsjaikovski’s Symfonie nr. 4

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski was naast een uitzonderlijk componist ook een getroebleerd mens. In zijn autobiografische Symfonie nr. 4 komen mens en muziek samen. Elk van de vier delen behandelt een episode uit Tsjaikovski’s leven. Van bitterzoete herinneringen aan zijn kindertijd tot zijn recente scheiding en zijn worstelingen met ‘het noodlot’: Tsjaikovski legt zijn ziel en zaligheid bloot in deze grootse symfonie. 

Podcast over Tsjaikovski

Wilt u meer weten over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Anderen bekeken ook deze concerten