Agenda
Stanislav Kochanovsky en Nikolai Lugansky in een Russisch programma

Nederlands Philharmonisch Orkest

Stanislav Kochanovsky en Nikolai Lugansky in een Russisch programma

za 11 jun 2022 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
zo 12 jun 2022 14:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt twee Russische topmusici bij elkaar: Stanislav Kochanovsky en Nikolai Lugansky. Ook het programma is op-en-top Russisch met werken van Rachmaninoff en Sjostakovitsj.

Nikolai Lugansky met Rachmaninoff

Pianist Nikolai Lugansky, ‘de romantische virtuoos met koperen klank’ zoals hij door de pers wordt geprezen, is een Rachmaninoff-specialist bij uitstek. Niet voor niets won hij in 2016 de prestigieuze Sergei Rachmaninov International Award. Ook zijn opname van diens complete pianoconcerten maakte diepe indruk. In dit concert speelt hij het Pianoconcert nr. 1 waarmee de jonge Rachmaninoff in een klap zijn naam vestigde als groot componist én briljant pianist.

Stanislav Kochanovsky met Sjostakovitsj

De fabuleuze dirigeertechniek van Stanislav Kochanovsky wordt wel vergeleken met die van vroegere grootmeesters als Otto Klemperer. Perfect voor de weerbarstige Symfonie nr. 6 van Sjostakovitsj. Een werk dat de twee gezichten van de componist toont: somber in het eerste deel, vrolijk en cynisch in het vervolg. Het concert opent met een nieuw stuk van Tawfiq in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hierin vat hij de ingenieuze tekentechnieken van de beroemde graficus Escher in muziek.

Podcast over Sjostakovitsj

Wilt u meer weten over Dmitri Sjostakovitsj? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Anderen bekeken ook deze concerten