Agenda
Marc Albrecht dirigeert Schilderijententoonstelling van Moessorgski

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Schilderijententoonstelling van Moessorgski

Chef-dirigent Marc Albrecht brengt, samen met pianist Alexandre Tharaud, een gloedvol programma met Maurice Ravel in de hoofdrol.

Marc Albrecht

Marc Albrecht opent zijn laatste seizoen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest met een grote publieksfavoriet: de Schilderijententoonstelling van Moessorgski die wereldberoemd is geworden door de schitterende orkestratie van Ravel. Samen brengen de twee componisten de tien schilderijen van kunstenaar Viktor Hartman tot leven: een bontgekleurde expositie die briljant op muziek is gezet. Ook speelt het orkest Ravels Le Tombeau de Couperin: zes muzikale gedenkstenen, elk opgedragen aan een omgekomen soldaat uit Ravels omgeving.

Alexandre Tharaud in Ravels Pianoconcert in G

De speelstijl van Franse pianist Alexandre Tharaud werd eens door een recensent vergeleken met een glas gloedvolle, Franse, rode wijn. Een kwaliteit die prachtig past bij Ravels Pianoconcert in G. Een heerlijk werk met pittige jazz-invloeden en een pijnlijk mooi langzaam deel, al sinds de wereldpremière in Amsterdam in 1931 geliefd. Overigens steelt niet alleen de pianist de show in dit pianoconcert van zijn landgenoot; ook uit het orkest klinken regelmatig prachtige solo’s.

 

Beluister onderstaand fragment om een indruk te krijgen van de Schilderijententoonstelling.

Anderen bekeken ook deze concerten