Agenda
Alexander Gavrylyuk speelt Brahms Pianoconcert nr. 1

Nederlands Philharmonisch Orkest

Alexander Gavrylyuk speelt Brahms Pianoconcert nr. 1

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Alexander Gavrylyuk speelt Brahms’ Eerste pianoconcert en Gergely Madaras dirigeert de prachtige Variaties op een thema van Joseph Haydn, evenals de vurige Galánta dansen van Kodály.

Alexander Gavrylyuk met Brahms Eerste pianoconcert

Hij is nog jong, maar het Nederlandse publiek en de recensenten hebben meesterpianist Alexander Gavrylyuk al bijna tien jaar in hun harten gesloten. Dat is wederzijds: hij woont inmiddels met zijn gezin in Nederland. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest maakte hij zijn Nederlandse debuut. In dit concert vertolkt hij Brahms’ magistrale Eerste pianoconcert. Geen pianoconcert is zo groots en meeslepend als dit werk, waarin pianist en orkest een grandioze titanenstrijd met elkaar aangaan.

 

Beluister onderstaand fragment om een indruk te krijgen van Brahms Eerste pianoconcert.

Gergely Madaras dirigeert Brahms en Kodály

Het orkest zelf onder leiding van Gergely Madaras mag schitteren in Brahms’ Variaties op een thema van Joseph Haydn, waarmee de componist bewijst dat hij de onovertroffen grootmeester van de variatievorm is. De Hongaar Zoltán Kodály baseerde zijn Dansen van Galánta op volksmuziek uit een klein Slowaaks stadje, waar hij een tijd woonde en voor het eerst een zigeunerorkest hoorde. Dat is niet te missen, in dit stuk vol Oost-Europese dansen met een glansrijke hoofdrol voor de klarinet.