Orkesten
Björn Schwarze

Björn Schwarze

Cello

Björn Schwarze

De in Heidelberg geboren cellist Björn Schwarze volgde zijn eerste cellolessen bij zijn moeder en Ronald Kuntze van de Musikhochschule Mannheim. Hij werd op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding aan de Staatliche Musikhochschule in Karlsruhe bij professor Martin Ostertag. Daar begon hij in 2009 ook aan zijn bachelorstudie. Vanaf 2011 studeerde hij bij professor Troels Svane in Lübeck. Hij sloot zowel zijn bachelor- als zijn masteropleiding met hoogst mogelijke cijfers af. Zijn veelzijdige artistieke ontwikkeling werd mede gevormd door masterclasses bij o.a. Jens Peter Maintz, Antonio Meneses, Pieter Wispelwey en David Geringas.

Naast prijzen bij 'Jugend musiziert' won Björn Schwarze 2012 het Duitsland-concours van de Lions en had hij van 2010 tot 2013 een stipendium van de kamermuziekstichting Villa Musica. Hij soleerde met orkesten zoals het Stamitz-Orchester Mannheim, de Kurpfalzphilharmonie Heidelberg en het Duits-Nederlandse jeugdorkest Jonge Eems-Dollard Philharmonie.

Sinds 2015 was Björn Schwarze eerste plaatsvervangend aanvoerder bij het Staatsorchester Kassel en vanaf seizoen 2017-2018 speelt hij op dezelfde positie bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Björn Schwarze bespeelt een cello van Urs Mächler, Speyer, uit 2006.