Orkesten
Alexander Gavrylyuk

Alexander Gavrylyuk

Piano

Alexander Gavrylyuk

De uit Oekraïne afkomstige Alexander Gavrylyuk begon zijn pianostudie toen hij zeven was en maakte twee jaar later zijn professionele debuut. Hij verhuisde op zijn dertiende naar Australië, waar hij tot 2006 bleef wonen. In die tijd ontwikkelde hij zich tot een absoluut toppianist en won concoursen als de Horowitz International Piano Competition in 1999 en de Arthur Rubinstein Piano Master Competition in 2005.

 

Bij vrijwel alle grote orkesten in de wereld maakte hij zijn opwachting: de meeste Australische orkesten, het New York Philharmonic Orchestra, het Russisch Staats Symfonie Orkest en al verschillende malen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook door zijn recitals werd Gavrylyuk bekend. Hij speelde in de Londense Wigmore Hall, de Kölner Philharmonie en verscheidene malen in de prestigieuze serie Meesterpianisten in Het Concertgebouw. Violist Janine Jansen is een van zijn vaste muzikale partners met wie hij regelmatig door heel Europa optreedt.

 

Alexander Gavrylyuk heeft veel cd’s op zijn naam staan, onder andere een veelgeprezen opname van de complete pianoconcerten van Prokofjev met het Sydney Symphony Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy. Alexander Gavrylyuk woonde jarenlang met zijn gezin in Nederland. Het gezinsleven relativeert zijn roem als concertpianist wel, vindt hij:

Het helpt dat ik nu twee kleine dochters heb. Dan ervaar je dat je zelf niet het centrum van het universum bent.