Orkesten
James Ehnes

James Ehnes

Viool

James Ehnes

‘Het spel van James Ehnes heeft de kwaliteit van zowel een pottenbakker als een schilder. Hij maakte muzikale zinnen alsof hij met klei boetseert, terwijl hij ze tegelijkertijd in detail beschildert met een waaier van kleuren.’ Het is een beeldende typering van deze befaamde Canadese violist zoals verwoord in een recensie. Hij begon al met spelen toen hij vier was, had zijn eerste optreden met het Orchestre Symphonique de Montréal op zijn dertiende en volgde zijn opleiding aan de The Juilliard School die hij met onderscheiding afsloot.

In zijn uiterst succesvolle carrière speelde hij samen met orkesten als het Philadelphia Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. Op het gebied van kamermuziek speelde hij samen met Louis Lortie, Yo-Yo Ma en Nikolaï Lugansky. Hij trad op in gerenommeerde zalen als Wigmore Hall, Carnegie Hall en het Amsterdamse Concertgebouw. Daarnaast is hij oprichter van het Ehnes Quartet, waarmee hij wereldwijd concerten geeft.

James Ehnes heeft meer dan vijftig cd’s op zijn naam staan en zijn opname met de vioolconcerten van Korngold, Barber en Walton werd bekroond met een Grammy Award. Ook zijn twee opnames van de Capriccio’s van Paganini, waarmee hij in 2009 een verbluffend debuut maakte op de Salzburger Festspiele, werden alom met bewondering ontvangen.