Nieuws
Giuseppe Mengoli nieuwe assistent-dirigent Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera

Giuseppe Mengoli nieuwe assistent-dirigent Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera

Vanaf seizoen 2021-2022 assistent van chef-dirigent Lorenzo Viotti

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera hebben een nieuwe (junior) assistent-dirigent: Giuseppe Mengoli. Beide organisaties zijn zeer verheugd met zijn benoeming. Mengoli zal Lorenzo Viotti, de gloednieuwe chef-dirigent die in seizoen 2021-2022 zijn opwachting maakt, ondersteunen bij al zijn producties. ‘Het is een grote eer en een grote kans om deel uit te maken van beide instellingen. Ik voel me ongelooflijk welkom geheten door Lorenzo Viotti; ik had me geen betere omgeving kunnen wensen’, aldus Mengoli.

Mengoli werd geselecteerd uit 319 inzendingen vanuit heel Europa, waarvan er uiteindelijk na een strenge selectie 11 auditie deden in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest in Amsterdam-Oost. De kandidaten werkten zowel met het Nederlands Philharmonisch Orkest als met een aantal zangers van De Nationale Opera Studio.

Aankomend Chef-dirigent Lorenzo Viotti is ontzettend blij met de benoeming: ‘Tijdens de audities toonde Giuseppe ons een grote volwassenheid in zowel de kunst om met een orkest te werken als met zangers. Ik denk dat dit een perfecte tijd voor hem is om deel uit te maken van deze belangrijke instellingen en zoveel mogelijk te leren voordat hij de grote sprong in het diepe maakt. Giuseppe is erg slim, is een gevoelig mens en heeft veel ervaring als musicus. We kijken er naar uit om onze kennis met hem te delen, zodat hij kan groeien van deze ervaring.’

Giuseppe Mengoli
De Italiaan Giuseppe Mengoli (1993) begon zijn carrière als dirigent op 19-jarige leeftijd nadat zijn leiderschapskwaliteiten als concertmeester in jeugd- en professionele orkesten werden opgemerkt door gerenommeerde dirigenten. Tussen 2014 en 2018 werkte hij als assistent bij Oleg Caetani, John Axelrod en Valery Gergiev en werkte hij samen met instellingen en orkesten zoals Real Orquesta Sinfonica de Sevilla, Oslo Opera House, Mariinsky Theatre, LaVerdi Symphony Orchestra en London Covent Garden. In 2018 maakte hij zijn debuut bij het Gustav Mahler Jugend Orchester in Bad Schandau.

Mengoli heeft een enorme ervaring als concertmeester en violist in verschillende orkesten zoals Konzerthaus Berlin, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Mariinsky Theatre, Gustav Mahler Jugend Orchester, Solisten Europees Luxembourg en de Berliner Camerata. Hij voltooide zijn vioolstudie met de onderscheiding cum laude en een speciale vermelding. Hij behaalde een masterdiploma kamermuziek in Italië a en voltooide nog een master in viool met de hoogste onderscheiding aan de Hochschule für Musik Würzburg. Mengoli studeert momenteel orkestdirectie aan de prestigieuze Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar, begeleid door Nicolás Pasquet.

Assistent-dirigent
In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De functie wordt vanaf seizoen 2020-2021 voor het eerst samen met De Nationale Opera ingevuld. De (junior) assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid. Ook krijgt de (junior) assistent-dirigent een of meerdere kleinere projecten toebedeeld. De functie geldt voor een jaar met uitzicht op verlenging van nog een jaar. Giuseppe Mengoli volgt Nil Venditti op. Zij assisteerde Marc Albrecht in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De positie als assistent-dirigent wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.

De volledige biografie van Giuseppe Mengoli is hier te lezen.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten