Nieuws
Debuutseizoen van chef-dirigent Lorenzo Viotti

Debuutseizoen van chef-dirigent Lorenzo Viotti

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest presenteert concerten najaar 2021

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest presenteren met veel trots de concerten voor het najaar van 2021. Het wordt het eerste seizoen van de gloednieuwe chef-dirigent Lorenzo Viotti en natuurlijk ook het seizoen waarin beide orkesten weer live voor publiek mogen spelen. Als ‘huisorkest’ van De Nationale Opera zullen het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest komend najaar ook hun rol als operaorkest weer vervullen.

Lorenzo Viotti
Lorenzo Viotti is vanaf september 2021 de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. Met Viotti plaatst het orkest zich in de indrukwekkende reeks internationale orkesten en operahuizen waar hij een veelgevraagd en geliefd dirigent is, zoals De Metropolitan Opera in New York, Teatro alla Scala in Milaan en de Berliner Philharmoniker. Na een aantal succesvolle concerten in afgelopen periode, kijken zowel Viotti als het orkest uit naar hun eerste gezamenlijke seizoen.

Lorenzo Viotti opent op zaterdag 25 september het nieuwe seizoen met een programma waarin de Duitse laatromantiek, een specialisme van het Nederlands Philharmonisch Orkest, en het frisse Italiaanse geluid van Viotti samenkomen. Dat doet hij met de Ouverture ‘La forza del destino’ van Verdi en Aus Italien, een vroeg werk van Richard Strauss. Viotti opent het seizoen bij De Nationale Opera met Der Zwerg van Zemlinksy en Missa in tempore belli, bekend als Paukenmesse, van Haydn. Dit is een samenwerking met het Koor van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet.

Eind oktober keert Viotti terug naar Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. In Amsterdam staat de geliefde Schotse symfonie van Mendelssohn op het programma en dirigeert hij de Three Studies from Couperin uit 2016 van één van zijn favoriete componisten, de Brit Thomas Adès. In Utrecht soleert Gautier Capuçon, één van Viotti’s muzikale vrienden, in Schumanns Celloconcert.

Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest staat al sinds 2004 onder leiding van Gordan Nikolić. Het orkest opent het seizoen in september met twee openluchtconcerten in Bloemendaal en Amsterdam. In oktober staat het orkest met cellist Gary Hoffman in Het Concertgebouw, de Philharmonie Haarlem en TAQA Theater De Vest met de Rococo variaties van Tsjaikovski en de zelden gespeelde Kamersymfonie, op. 73a van Sjostakovitsj. Bij De Nationale Opera speelt het orkest Mozarts Don Giovanni onder leiding van Jérémie Rhorer. Deze Franse dirigent viel eerder op door zijn eigenzinnige interpretaties van Mozart-opera's met het door hem opgerichte Le Cercle de l'Harmonie uit Parijs.

Nederlands meest gevierde koordirigent én Bachkenner Daniel Reuss was samen met zijn eigen koor Cappella Amsterdam in april nog te gast bij het Nederlands Kamerorkest met een bijzondere verkorte versie van de Johannes-Passion van Bach. Dit keer luiden ze samen de feestdagen in met een concert rondom Bach, met Magnificat en Sinfonia, BWV 1045, een klein en zelden gehoord solo vioolconcert uit 1746, gespeeld door muzikaal leider Gordan Nikolić. Samen met het Nationaal Ouderenfonds wordt dit concert ook speciaal voor ouderen uitgevoerd in Het Concertgebouw. Dit past bij de maatschappelijke missie van het orkest om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken.

Dirigenten, solisten en hedendaagse muziek
De Nieuw-Zeelandse dirigent Gemma New maakt in december haar debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij werd in 2018 door Jaap van Zweden aangesteld als vaste gastdirigent bij het Dallas Symphony Orchestra. Daarnaast debuteerde ze recentelijk bij het Cleveland Orchestra, Philadelphia Orchestra, National Symphony Orchestra, San Francisco Symphony, Detroit Symphony en bij de New York Philharmonic. In Europa was ze al te zien bij de Helsinki Philharmonic en het Beethoven Orchester Bonn.

In oktober staat de Franse dirigent Ludovic Morlot voor het eerst voor het Nederlands Philharmonisch Orkest met de enerverende Vuurvogel van Stravinsky. Tijdens zijn aanstelling bij de Seattle Symphony sleepte hij maar liefst vijf Grammy Awards in de wacht. De Belgische violist Marc Bouchkov was in 2012 finalist van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd en maakt sindsdien furore. In oktober soleert hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in het lyrische Vioolconcert nr. 1 van Prokofjev. Dirigent Andrea Battistoni was in januari 2021 nog te zien tijdens een online concert van De Nationale Opera met Rossini's Petite messe solennelle; dit najaar keert hij terug met Verdi’s La Traviata.

De Estlandse dirigent Kristiina Poska debuteerde enkele jaren geleden succesvol bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en heeft sindsdien flink carrière gemaakt. In november dirigeert ze Fratres van landgenoot Arvo Pärt, een van de meest gespeelde hedendaagse composities. Een ander hedendaags werk, dat dit najaar in Het Concertgebouw en TivoliVredenburg is te horen, is Prélude à une nuit américaine van Mathilde Wantenaar.

Veilig concertbezoek
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest programmeert dit najaar op basis van het nu meest realistische scenario. We houden rekening met 1,5 meter maatregelen op het podium en in de zaal. Korte programma’s, zonder pauze, worden soms meerdere keren per dag uitgevoerd, zodat we aan meer publiek plaats kunnen bieden. We zijn voorbereid om, zodra het mag, de programmering te vergroten en meer publiek te verwelkomen.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten