Nieuws
Chef-dirigent Lorenzo Viotti terug met drie concerten

Chef-dirigent Lorenzo Viotti terug met drie concerten

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest presenteert concerten 2022

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest presenteren met veel trots de concerten van de tweede helft van seizoen 2021-2022. Afgelopen weekend opende Lorenzo Viotti, de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, met veel enthousiasme zijn eerste seizoen in Het Concertgebouw in Amsterdam. ‘De avond eindigde in een triomf’, schreef Erik Voermans in Het Parool. Als het vaste orkest van De Nationale Opera zullen beide orkesten in 2022 tevens weer hun rol als operaorkest vervullen.

De kersverse chef-dirigent Lorenzo Viotti geeft drie concerten met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de eerste helft van het nieuwe jaar. Bij zijn aantreden uitte hij de wens om jaarlijks een project te doen met het Koor van De Nationale Opera in Het Concertgebouw. In januari staat het zelden uitgevoerde Quattro pezzi sacri voor koor en orkest van Verdi op het programma, samen met de door Arnold Schönberg omgeschreven versie van Verklärte Nacht voor strijkorkest. Voorafgaand aan de uitvoering draagt Lorenzo Viotti het gelijknamige erotische gedicht van Dehmel voor.

Mahler traditie
Lorenzo Viotti zet in maart de Mahler traditie van het Nederlands Philharmonisch Orkest voort met zijn allereerste Mahler bij het Nederlands Philharmonisch Orkest: Symfonie nr. 5. Viotti maakte in februari 2020 diepe indruk met de Derde symfonie van Mahler tijdens zijn debuut bij het Berliner Philharmoniker, alwaar hij inviel voor Yannick Nézet-Séguin. Bachtrack beloonde die uitvoering met vier sterren en noemde het ‘één van de meest opmerkelijke gebeurtenissen van dit seizoen’. Een andere traditie die wordt voortgezet is de uitvoering van alle late symfonieën van Bruckner door oud-chef-dirigent Hartmut Haenchen. In mei dirigeert hij Symfonie nr. 8 bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Viotti goes jazz
In mei dirigeert Viotti een bijzonder programma vol jazzharmonieen. Samen met wonderklarinetist Andreas Ottensammer, tevens een goede vriend van Viotti, spelen ze tijdens dit concert het Concerto for Clarinet van Artie Shaw, waarvoor Viotti voor het grootste deel plaatsneemt achter het drumstel. Shaw wordt gezien als 'jazz's finest clarinetists' en was in de jaren 30 en 40 - samen met zijn rivaal Benny Goodman - de beroemdste bandleider van zijn tijd. Naast muziek van Shaw, staan er ook jazzy stukken op het programma van Bernstein, Stravinsky en Gershwin, zoals zijn Fantasy Overture in een arrangement van Angela Morley.

Angela Morley, de rechterhand van John Williams
Angela Morley is het bekendst van haar muziek voor de film Watership Down uit 1977. Morley werd geboren in 1924 als Wally Stott en maakte al op jonge leeftijd furore. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze een veelgevraagd saxofonist voor jazzbands en speelde ze elk muziekstuk zonder voorbereiding. Na een studie compositie en dirigeren, werd ze arrangeur voor zangers als Mel Tormé en rolde daarna de filmwereld in. Ze werd de rechterhand van John Williams en hielp hem met de instrumentatie van de muziek voor films als Star Wars, Superman en The Empire Strikes Back. Na haar dood in 2009 vonden nabestaanden schoenendozen vol partituren, waaronder dit arrangement van Gershwin.

Nieuwe composities
Dit voorjaar is er nieuwe muziek te horen van de Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Hij schreef in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest het werk M.C. Escher’s Imagination. Een werk waarvoor ‘de toehoorder als mens innerlijke rust moet hebben’, aldus de componist. Het stuk gaat 23 december 2021 in première bij het Concertgebouworkest en is op 12 juni te horen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Stanislav Kochanovsky, een dirigent waarmee het orkest vaker gaat samenwerken.

De Hongaarse componist Balázs Kecskés D. schrijft op dit moment ook een nieuw werk voor het Nederlands Philharmonisch Orkest dat samen met de eveneens Hongaarse dirigent Gergely Madaras wordt uitgevoerd. ‘Ik wil een tedere, harmonisch gevoelige en kleurrijke compositie schrijven die een breder publiek kan aanspreken’, zegt Balázs Kecskés D. over het muziekstuk Blue. Naast muziek van Tawfiq en Kecskés D., speelt het Nederlands Kamerorkest in mei de Nederlands publiekspremière van A Freak in Burbank van Albert Schnelzer, een werk waarvoor hij zich heeft laten inspireren door de helderheid en vrolijkheid van Haydns muziek.

Matthäus-Passion
Naast nieuwe muziek is er ook ruimte voor tradities. De Matthäus-Passion van Bach door het Nederlands Kamerorkest wordt in april 2022 gedirigeerd door Jonathan Cohen. De 43-jarige dirigent is van huis uit cellist en oprichter van Arcangelo. Met dit ensemble speelde hij in september 2021 de Matthäus-Passion bij de BBC Proms, met vijf sterren beloond door The Art Desk: ‘Cohen en zijn troepen hadden hun publiek omhuld met een zwaarbevochten sereniteit die de zaal vulde en het hart vulde.'

Beethoven met de Jussens
In 2020 ging het feest niet door, maar in 2022 viert het Nederlands Kamerorkest met muzikaal leider Gordan Nikolić en Lucas en Arthur Jussen dan eindelijk de 250ste verjaardag van Beethoven met de uitvoering van álle vijf pianoconcerten van Beethoven. Lucas en Arthur Jussen kijken reikhalzend uit naar de concerten: ‘Er zijn weinig pianoconcerten waarvan de eeuwigheidswaarde zo groot is als bij die van Beethoven. Het spelen van deze concerten is een reis door het leven van Beethoven als componist zelf. Het stoïcijnse, het grootse, het symfonische, het lieflijke en het etherische. Er is niets wat in deze concerten ontbreekt en dat maakt het voor iedere pianist een droom om te spelen.’

Gastaanvoerders bij het Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest speelt niet alleen met grote solisten - zoals de Jussens en pianist Ronald Brautigam in februari - maar wordt dit seizoen ook vaker geleid door gastaanvoerders, zoals violist Jonian Ilias Kadesha in maart in een programma vol warmbloedige volksmuziek en in mei door een van de beste hoboïsten ter wereld, François Leleux. Het orkest is zeer enthousiast over hem en hij zal daarom vaker te gast zijn bij het Nederlands Kamerorkest de komende jaren.

West Side Story
In juni 2022 wordt het seizoen feestelijk afgesloten met muziek uit Leonard Bernsteins West Side Story. De musical, die in 1957 in première ging op Broadway, is onlangs opnieuw verfilmd door Steven Spielberg en draait vanaf december 2021 in de Nederlandse bioscopen. Voorafgaand aan West Side Story speelt het orkest o.l.v. Ryan Bancroft samen met Laetitia Gerards (sopraan) en Trystan Llŷr Griffith (tenor) een selectie uit Bernsteins rijke en veelzijdige oeuvre.

De Nationale Opera
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt twee opera’s bij De Nationale Opera in 2022. In maart leidt dirigent Erik Nielsen het orkest in Euridice - Die liebenden Blind van Trojahn. Chef-dirigent Lorenzo Viotti keer in april en mei terug met Tosca van Puccini. Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Enrique Mazzola is in mei te zien met Anna Bolena van Donizetti.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten