Nieuws
Wereldpremière Kecskés D. bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Wereldpremière Kecskés D. bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Nieuw werk van Hongaarse componist te horen in Concertgebouw

Het gloednieuwe werk Blue van de Hongaarse componist Balázs Kecskés D. gaat zaterdag 12 februari in wereldpremière bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. ‘Ik wilde een tedere, harmonisch gevoelige en kleurrijke compositie schrijven die een breder publiek kan aanspreken’, zegt de componist over Blue dat hij in opdracht schreef van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het orkest staat onder leiding van de eveneens Hongaarse dirigent Gergely Madaras, die in maart 2015 succesvol inviel voor oud chef-dirigent Marc Albrecht in Die Zauberflöte bij De Nationale Opera.

Balázs Kecskés D. (1993) is een componist uit Boedapest met uiteenlopende invloeden: van Sint-Augustinus tot Friedrich Nietzsche, Franz Schubert tot Katy Perry en van Bach tot Meredith Monk. Die invloeden hoor je terug in zijn composities waarin hij het spanningsveld opzoekt tussen deze verschillende werelden. Ook in zijn werk als docent op de compositieafdeling van de Franz Liszt-Muziekacademie in Boedapest zoekt Kecskés D. het contrast op. Hij geeft zowel les in barok en Weense klassieke technieken als in hedendaagse muziekanalyse. Hierdoor onderhoudt hij een connectie met het klassieke repertoire terwijl hij samen met zijn studenten de nieuwste hedendaagse technieken verkent.

Spannende muziek
Willem de Bordes, artistiek leider van het Nederlands Philharmonisch Orkest, leerde het werk van Kecskés D. een paar jaar geleden kennen. ‘Ik was uitgenodigd door de Franz Liszt-Muziekacademie in Boedapest om een lezing te geven en een aantal workshops te leiden. Met een aantal studenten heb ik nog steeds contact; ik ontvang met regelmaat hun nieuwe stukken. De muziek van Balázs Kecskés D. trof me meteen door zijn gevoel voor verfijning. Hij schrijft spannende muziek. Ik ben erg benieuwd naar wat hij voor het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft gecomponeerd.’

Fascinatie voor het blauw van Yves Klein
In Blue gaat Balázs Kecskés D. uit van een motief dat hij associeert met de kleur blauw. Daaruit groeien melodieën en klanken die alle emoties van de kleur blauw voorbij laten komen, zoals tederheid, troost, leed, enthousiasme en bezinning. Hij liet zich voor dit werk inspireren door de monochrome schilderijen van Yves Klein. Doordat elk schilderij slechts één basiskleur heeft, verliest de kijker zich helemaal in alle nuances die de kleur in zich heeft. Kecskés D. kiest niet zonder reden voor de kleur blauw: ‘De kleur blauw is in het bijzonder relevant voor onze tijd. Ik nodig de luisteraar uit om met deze compositie zijn eigen blauwtinten te ontdekken.’

Uitmuntende Hongaarse componist
Balázs Kecskés D. won in 2019 en 2020 de Istvánffy Benedek Award van de Hongaarse componistenbond. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitmuntende componist onder de 40 jaar. Naast de opdrachtcompositie voor het Nederlands Philharmonisch Orkest componeert Kecskés D. dit jaar een altvioolconcert voor Máté Szűcs, aanvoerder bij de Berliner Philharmoniker, en schrijft hij muziek voor groepen zoals het Ars Nova Ensemble in Frankrijk en het Danubia Orchestra Óbuda in Hongarije. Eerdere werken gingen in première bij het Estonian Collegium Musicale Chamber Choir, het in de VS gevestigde Garth Newel Piano Quartet, het Hungarian Radio Orchestra and Choir en het Budapest String Orchestra. De composities van Kecskés D. zijn uitgevoerd in Düsseldorf, Riga, Londen, Tbilisi en Hot Springs, Virginia.

Meer nieuwe muziek
Het Nederland Philharmonisch Orkest speelt dit seizoen twee opdrachtcomposities. Naast Blue van Balázs Kecskés D. is er dit voorjaar nieuwe muziek te horen van de Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Hij schreef in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest het werk M.C. Escher’s Imagination. Een muziekstuk waarvoor ‘de toehoorder als mens innerlijke rust moet hebben’, aldus de componist. Het werk zou in december 2021 in première gaan bij het Concertgebouworkest, maar is nu voor het eerst te horen op 12 juni bij het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Stanislav Kochanovsky.

Zaterdag 12 februari, 20.15 uur
Zondag 13 februari, 14.15 uur
Het Concertgebouw Amsterdam

Nederlands Philharmonisch Orkest
Gergely Madaras, dirigent
Lars Vogt, piano

Programma
Kecskés D. - Blue (opdrachtwerk)
Brahms - Variaties op een thema van Haydn
Kodály - Dansen uit Galánta
Brahms - Pianoconcert nr. 1

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten