Nieuws
Ode aan de vrouw tijdens Museumnacht

Ode aan de vrouw tijdens Museumnacht

Nederlands Philharmonisch speelt vrouwelijke componist in Amsterdam Museum

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft zaterdag 3 november tijdens Museumnacht maar liefst drie concerten in het Amsterdam Museum. Het thema van de avond is ‘ode aan de vrouw’, vanwege de tentoonstellingen 1001 vrouwen in de 20ste eeuw en Gewoon stoer, waarin 80 hedendaagse stoere vrouwen zijn vastgelegd door fotografe Sacha de Boer. Het orkest komt tijdens Museumnacht daarom met een compleet vrouwelijke afvaardiging naar het Amsterdam Museum en speelt daar onder andere muziek van de Amsterdamse componiste Henriëtte Bosmans.

Het kwartet van het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt tijdens Museumnacht drie keer; om 20.30 uur, 21.30 uur en 22.30 uur. Op het programma staat muziek van Bosmans, Tsjaikovski en Glazunov. Henriëtte Bosmans (1895 - 1952) is een Amsterdamse componiste die zelf ook regelmatig als pianiste optrad in Het Concertgebouw. Het kwartet laat tijdens Museumnacht het derde deel uit haar Strijkkwartet uit 1927 horen. Haar stijl is beïnvloed door Debussy en laat zich omschrijven als impressionistisch.

Vrouwen in het Amsterdam Museum

1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een tentoonstelling waarin bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen worden voorgesteld die stuk voor stuk iets bijzonders deden in de vorige eeuw. Aan de hand van foto’s, teksten en persoonlijke objecten maken bezoekers van dichtbij kennis met de vrouwen. De verhalen van deze politica’s, feministen, NSB’ers, sportvrouwen, directrices, zusters, treinkaapsters, onderwijzeressen en vrijheidsstrijdsters geven een unieke kijk op de gebeurtenissen in de twintigste eeuw en plaatsen de actuele discussie rondom de gelijkheid tussen man en vrouw in historisch perspectief. De tentoonstelling Gewoon stoer laat 80 vrouwen van nu met een bijzonder levensverhaal zien. Fotograaf Sacha de Boer legde hun kracht vast in een serie unieke portretten, als een hulde aan álle vrouwen die kleine of grote dromen

Museumnacht

za 3 november 2018

 

Kwartet Nederlands Philharmonisch Orkest
Saskia Viersen, viool
Tessa Badenhoop, viool
Maaike-Merel van Baarzel, altviool
Carin Nelson, cello

 

Amsterdam Museum
Kalverstraat 92 / Sint Luciënsteeg 27
Amsterdam

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten