Nieuws
Lorenzo Viotti dirigeert Pagliacci / Cavalleria Rusticana bij De Nationale Opera

Lorenzo Viotti dirigeert Pagliacci / Cavalleria Rusticana bij De Nationale Opera

Lorenzo Viotti zal het Nederlands Philharmonisch Orkest dirigeren in de DNO-productie Pagliacci / Cavalleria rusticana. De 29-jarige dirigent met een Zwitserse en Franse nationaliteit is vanaf seizoen 2021-2022 de nieuwe chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Eerder dan verwacht leidt hij nu zijn eerste operaproductie bij De Nationale Opera.

Op 5 september 2019 brengt De Nationale Opera een nieuwe productie van het bekende tweeluik Pagliacci / Cavalleria rusticana van Ruggero Leoncavallo en Pietro Mascagni, in de regie van Robert Carsen. Oorspronkelijk waren de voorstellingen gepland onder de muzikale leiding van Sir Mark Elder. Elder heeft wegens gezondheidsredenen moeten afzeggen.

Sophie de Lint, directeur van De Nationale Opera: 'Het is heel spijtig dat Mark Elder zich heeft moeten terugtrekken uit de productie en we wensen hem een spoedig herstel. We zijn uitermate gelukkig en dankbaar dat onze toekomstige chef-dirigent Lorenzo Viotti zijn drukke schema heeft kunnen vrijmaken voor de opening van het nieuwe operaseizoen met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het is daarnaast een prachtige kans voor ons publiek en Lorenzo om kennis met elkaar te maken.'

Lorenzo Viotti maakt met Pagliacci / Cavalleria rusticana zijn debuut bij De Nationale Opera. In 2018 maakte Viotti zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, hij dirigeerde toen Stravinsky’s Petroesjka in Het Concertgebouw Amsterdam.

In september 2019 vinden in totaal acht voorstellingen van de opera Pagliacci / Cavalleria rusticana plaats in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Lorenzo Viotti dirigeert de première op 5 september en de voorstellingen op 8, 11, 21 en 28 september 2019. Aldert Vermeulen, assistent dirigent van De Nationale Opera, dirigeert de voorstellingen op 15, 18 en 24 september.

Dubbelrol
Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera. Lorenzo Viotti volgt chef-dirigent Marc Albrecht op in deze bijzondere dubbelrol vanaf seizoen 2021-2022.

Pagliacci / Cavalleria rusticana
Pagliacci en Cavalleria rusticana vormen samen een beroemd tweeluik in de operageschiedenis. Liefde, ontrouw, verraad, jaloezie en moord vormen dé ingrediënten in deze gepassioneerde Italiaanse opera's. Pagliacci (‘Komedianten’) en Cavalleria rusticana (‘Boereneer’) zijn typische voorbeelden van ‘veristische’ opera: realistische verhalen over het ‘echte’ leven van gewone mensen. Licht ontvlambaar zuidelijk temperament drijft de verhoudingen op de spits.
Regisseur Robert Carsen speelt een virtuoos spel met theater-in-het-theater en vermijdt hierbij clichés: in Pagliacci geen commedia dell’arte-types, in Cavalleria rusticana geen Siciliaanse couleur locale. Carsen draait de gebruikelijke volgorde om en begint met Pagliacci.
Met in de hoofdrollen zangers van wereldklasse, zoals Brandon Jovanovich (Canio), Ailyn Pérez (Nedda), Anita Rachvelishvili (Santuzza) en Brian Jagde (Turiddu).

Voorstellingen Pagliacci / Cavalleria rusticana in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
do.5 (première), 8*, 11, 15*, 18, 21, 24, 28 september 2019
aanvang: 20.00 uur / * 14.00 uur

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- van € 28,- tot en met € 176,-
- kortingen gelden voor Stadspas, CJP, CKV-Cultuurkaart, My Muse & Me, I Amsterdam City Card en t/m 16 jaar
- last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Foto: Daniëlle van Coevorden

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten