Nieuws
Nieuw seizoen met Viotti, Haenchen en de Jussens

Nieuw seizoen met Viotti, Haenchen en de Jussens

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest klaar voor 2020-2021

De programmering voor seizoen 2020-2021 van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is rond! Lorenzo Viotti, de toekomstige chef-dirigent van het orkest, staat komend seizoen twee keer op de bok, vioolbelofte Emmanuel Tjeknavorian is artist in residence en oud chef-dirigent Hartmut Haenchen keert terug met de monumentale Achtste symfonie van Bruckner. Daarnaast spelen meesterpianisten Lucas en Arthur Jussen álle vijf pianoconcerten van Beethoven en is er nieuwe muziek van Thomas Adès en Lotta Wennäkoski. De serieverkoop begint op 26 februari (vrienden mogen op 19 februari al series bestellen); de losse kaartverkoop op 1 juni 2020.

Lorenzo Viotti
Onze musici hebben hem al in hun hart gesloten en ook de pers is enthousiast. ‘Viotti kan het. Viotti heeft het. Nu al, zo jong als hij is’, schreef Het Parool over onze toekomstige chef-dirigent. In seizoen 2021-2020 begint hij pas officieel, maar komend seizoen krijgen we hem al twee keer in actie te zien. In februari 2021 dirigeert hij Symfonie nr. 5 van Prokofjev en het Vioolconcert van Stravinsky (met de Noorse stervioliste en Edison-winnares Vilde Frang); in juni 2021 keert hij terug met twee symfonieën: Schuberts Tweede en Mahler Vierde, met de ‘gedroomde Mahlerzangeres’ Anna Lucia Richter in de hoofdrol.

Emmanuel Tjeknavorian
De 24-jarige Emmanuel Tjeknavorian geldt als dé vioolbelofte van de toekomst. ‘Van zijn virtuositeit krijg je tranen in je ogen’, aldus The New York Times. Dit seizoen is hij als artist in residence drie keer te horen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Verder kijken we uit naar de komst van Sol Gabetta. Zij soleert in het najaar in het Celloconcert nr. 1 van Martinů. En dat doet ze ‘op vijfsterrenniveau’, aldus de vakpers. Ook het concert met dirigent en hoboïst François Leleux belooft bijzonder te worden. De multifunctionele musicus komt met een zorgvuldig samengesteld programma voor het Nederlands Kamerorkest waarin de hobo een hoofdrol heeft.

Beethoven 2020 met Lucas en Arthur Jussen
Het Concertgebouw staat op 5, 6 en 7 december 2020, precies 250 jaar na zijn geboorte, helemaal in het teken van Ludwig van Beethoven. Tijdens een unieke driedaags evenement spelen meesterpianisten Lucas en Arthur Jussen álle vijf pianoconcerten van Beethoven. De Jussens doen dat samen met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić in Het Concertgebouw in Amsterdam tijdens Beethoven 2020. Lucas en Arthur Jussen kijken reikhalzend uit naar de concerten: ‘Er is niets wat in deze concerten ontbreekt en dat maakt het voor iedere pianist een droom om te spelen.’

Filmmuziek en familieconcerten
In juni staan er twee bijzondere programma’s van het Nederlands Philharmonisch Orkest op stapel. Het buitenaards mooie stuk The Planets van Gustav Holst is in al zijn grootsheid weer eens te horen en filmmuziek staat centraal in de Golden Age Of Hollywood, met muziek uit Pyscho en Citizen Kane (Hermann), Gone with the Wind (Steiner), Robin Hood (Korngold) en Star Wars (Williams). Het orkest is er ook voor de allerkleinsten met Pluk van de Petteflet (4+) en De componist en de koningin (6+), een gloednieuw familieconcert waarin acteur Remko Vrijdag in de huid kruipt van een componist.

Oud en nieuw
Voor de uitvoering van de Johannes-Passion door het Nederlands Kamerorkest tijdens Pasen komt Daniel Reuss naar Het Concertgebouw. Hij behoort tot de absolute top van de koordirigenten en beheerst de muziek van Bach tot de laatste kruis en mol. Naast klassiekers is er komend seizoen ook ruimte voor hedendaagse muziek. Het gehele seizoen door hoor je werken van Thomas Adès, Willem Jeths, Thomas Larcher, Jörg Widmann en Lotta Wennäkoski.


BESTEL SERIES

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten