Marc Albrecht

chef-dirigentNederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht

Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

Deel

Concerten

vr 7, za 8 juni 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Bruckner, Mozart
Mozart – Pianoconcert nr. 22, KV 482  Bruckner –...
Het Concertgebouw, Amsterdam
za 18, ma 20 mei 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Bartók, Raaff, Sjostakovitsj
Bartók – Suite ‘De wonderbaarlijke Mandarijn’  De Raaff...
Het Concertgebouw, Amsterdam
za 13, ma 15, di 16 apr 2019
Nederlands Kamerorkest
Bach, J.S.
Bach – Matthäus-Passion
Het Concertgebouw, Amsterdam
za 6, wo 10, zo 14, do 18, zo 21, wo 24, zo 28 apr wo 1 mei 2019
De Nationale Opera
Wagner
Wagner – Tannhäuser
Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
do 7, za 9, zo 10, ma 11 mrt 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Beethoven, Bruch, Wagner
Wagner – Ouverture ‘Rienzi’ Bruch – Schotse Fantasie...
Het Concertgebouw, Amsterdam, Musis Arnhem, TAQA Theater De Vest, Alkmaar
za 23, zo 24 feb 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Mahler
Mahler – Symfonie nr. 8 ‘Sinfonie der Tausend’
Het Concertgebouw, Amsterdam
do 6, zo 9, wo 12, za 15, di 18, vr 21, di 25 dec 2018
De Nationale Opera
Enescu
Enescu – Oedipe
Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
vr 9, za 10, zo 11 nov 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
Brahms, Zemlinsky, Von
Brahms – Vioolconcert  Zemlinsky – Die Seejungfrau
Het Concertgebouw, Amsterdam, TivoliVredenburg, Utrecht
za 15, zo 16 sept 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
Janáček, Rachmaninoff, Stravinsky
Janáček – Sinfonietta  Rachmaninoff – Pianoconcert nr...
Het Concertgebouw, Amsterdam
vr 14 sept 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
De musici repeteren een deel van het volgende programma: ...
NedPhO-Koepel

Pagina's