Home
Turangalîla inspireert Hitchcock en Radiohead

Turangalîla inspireert Hitchcock en Radiohead

Dit concert is afgelast

De autoriteiten hebben per direct een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden kan dit concert in Het Concertgebouw helaas geen doorgang vinden. Bezoekers die kaarten hebben voor het concert zullen zo snel mogelijk per mail geïnformeerd worden.

Meer informatie

Van Alfred Hitchcock tot aan Radiohead en Rufus Wainwright, de Turangalîla-symfonie van de Franse componist Oliver Messiaen had een enorme impact op muziek, film en kunst in de 20e eeuw. Het beroemde werk, dat een hartstochtelijke ode is aan de liefde, wordt op zaterdag 21 en maandag 23 maart 2020 door een 100-koppig Nederlands Philharmonisch Orkest uitgevoerd in Het Concertgebouw.

Hitchcock

Olivier Messiaen componeerde zijn Turangalîla-symfonie vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 75 minuten en tien delen laat hij je alle facetten van de liefde voelen. Filmmaker Alfred Hitchcock was zo onder de indruk van dit bijzondere werk dat hij de Fransman vroeg om de soundtrack te maken voor zijn beroemde film The Birds uit 1963. Helaas is dat er nooit van gekomen, maar als je de Turangalîla-symfonie hoort, begrijp je waarom Hitchcock hem graag voor The Birds wilde hebben. Messiaen was een echte vogelliefhebber en die vogelgeluiden stopte hij rechtsreeks in deze symfonie. En wie luistert naar Garden of Love’s Sleep, het sensuele zesde deel van de symfonie, hoort het pure Hollywood-geluid.

Radiohead

De vogelgeluiden worden in de Turangalîla-symfonie onder andere nagebootst door de ondes Martenot, één van de oudste elektronische instrumenten. Fans van Radiohead kennen het geluid uit de nummers How to Disappear Completely (van Kid A uit 2000) and Where I End and You Begin (van Hail to the Thief uit 2003). Radiohead-gitarist Jonny Greenwood raakte geobsedeerd door het instrument toen hij het als 15-jarige hoorde in de Turangalîla-symfonie. ‘Omdat ik niet kan zingen, wilde ik altijd al een instrument kunnen bespelen dat dicht in de buurt komt van de menselijk stem, en dichterbij dan de ondes Martenot kom je niet.’

Beroemde studenten

Niet alleen Greenwood liet zich inspireren door Messiaen, ook singer/songwriter Rufus Wainwright is een groot bewonderaar van de Franse componist. In een prachtige epistel voor The Guardian zet hij nauwgezet uiteen waarom hij zo gefascineerd is door de unieke klankwereld van Messiaen.