Agenda
Tsjaikovski’s Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tsjaikovski’s Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’

zo 10 jan 2021 14:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
ma 11 jan 2021 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Dit seizoen is de Oostenrijkse violist Emmanuel Tjeknavorian artist in residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij is drie keer met het orkest te horen. In dit concert soleert hij in het Eerste vioolconcert van Karol Szymanowski. Carlo Rizzi dirigeert Tsjaikovski’s Zesde symfonie.

Emmanuel Tjeknavorian

Szymanowski’s Eerste vioolconcert is het hoogtepunt uit zijn laatromantische periode. Het orkest glimt en schittert door de verfijnde orkestratie. De buitengewoon virtuoze solopartij is in goede handen bij de jonge, met prijzen overladen violist Emmanuel Tjeknavorian. Hij speelt op een prachtige Stradivariusviool. Der Tagesspiegel noemt hem ‘een exceptioneel talent’ en The Strad roemt zijn ‘technische superioriteit en interpretatieve intelligentie’. Het orkest is daarom verheugd dat Tjeknavorian dit seizoen artist in residence is.

Het voordeel van een serie

Dit concert is voordelig te bestellen in de serie Gouden klassiekers.

Bekijk series

Carlo Rizzi dirigeert Tsjaikovski 6

Carlo Rizzi, een oude bekende van het orkest, leidt Tsjaikovski’s Zesde symfonie, die niet voor niets de bijnaam ‘Pathétique’ kreeg. De componist verwerkte al zijn leed, liefde, geluk en kwellingen in zijn laatste symfonie. Negen dagen na de première stierf hij. Wie goed luistert, hoort in de tragische finale de hartslag van de componist en - met een klap op de tamtam - de aankondiging van het noodlot.

Anderen bekeken ook deze concerten