Agenda
Concertstream: Viotti dirigeert Debussy en Tsjaikovski

Nederlands Philharmonisch Orkest

Concertstream: Viotti dirigeert Debussy en Tsjaikovski

Aankomend chef-dirigent Lorenzo Viotti laat het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera schitteren in dit nieuwe streaming concert. Met twee adembenemende symfonische werken van Debussy en Tsjaikovski brengen de musici Het Concertgebouw bij u thuis.

Hoe werkt het?

U koopt een kaartje via GUTS. Per mail ontvangt u een inlogcode om op donderdag 4 maart de concertstream te bekijken. Na afloop is de stream nog 48 uur te zien. Heeft u verder nog vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van Het Concertgebouw.

Viotti dirigeert Debussy

Ondanks de beperkende maatregelen waarmee Lorenzo Viotti geconfronteerd wordt, is zijn gedrevenheid er niet minder om. Ook in een streaming leidt hij het orkest met zo’n ongeëvenaarde intensiteit dat u zich bijna live in Het Concertgebouw waant. U hoort de Nocturnes van Debussy, impressionistische muziek, waarbij het er op aan komt elke noot, zelfs elke stilte in al zijn subtiliteit te laten horen.

Tsjaikovski's zwanenzang

Maar ook als het aankomt op pathos en het grote gebaar, is Lorenzo Viotti een gepassioneerd dirigent. Hij kan daardoor als geen ander alle menselijke dramatiek die Tsjaikovski in zijn Zesde symfonie de ‘Pathétique’ vervatte, vertalen. Het was de laatste compositie van deze grote Rus. Daarin vatte hij alle emoties van zijn getergde bestaan samen, kort voordat hij het leven vrijwillig losliet. Met als hoogtepunt natuurlijk de prachtige elegie aan het slot. Muziek waar je stil van wordt.

Meer weten over het leven en de muziek van Tsjaikovski? Beluister dan onderstaande aflevering van onze podcast Masterminds!

Dit concert wordt opgedragen aan Jan Willem Loot (1943-2021).