Agenda
Concertstream: Tjeknavorian en Soltani in Dubbelconcert van Brahms

Nederlands Philharmonisch Orkest

Concertstream: Tjeknavorian en Soltani in Dubbelconcert van Brahms

do 29 apr 2021 20:30u Online Koop kaarten

Topsolisten Kian Soltani en Emmanuel Tjeknavorian brengen in Brahms’ Dubbelconcert de hartverwarmende schoonheid van zijn muziek tot klinken. Het symfonische gedicht van Strauss over de overgang van het leven naar de dood is bij Markus Poschner in zeer goede handen.

Hoe werkt het?

Bij aankoop van een ticket ontvangt u per e-mail u een persoonlijke toegangscode waarmee u op donderdag 29 april om 20.30 u de stream kunt bekijken. Bezoek vanaf een uur voor aanvang de pagina orkest.nl/dubbelconcert en vul uw code in om toegang te krijgen tot de stream.

Brahms Dubbelconcert

Het orkest opent met een werk van de Nederlands componist Mathilde Wantenaar. In haar Prélude à une nuit américaine combineert ze jazzy Amerikaans en zwoel impressionistische Frans. Maar bovenal is het, in haar eigen woorden ‘een ongegeneerd groots romantisch gebaar’. Het Dubbelconcert voor viool, cello en orkest was Johannes Brahms’ verzoeningsgebaar naar violist Joseph Joachim, een goede vriend met wie hij een flinke ruzie had gehad. Het stuk staat volledig in het teken van samenspel en is soms zo intiem als kamermuziek. Artist-in-residence Emmanuel Tjeknavorian en stersolist Kian Soltani zijn een perfect duo voor het dit concert: de twee goede vrienden zijn technisch en muzikaal erg aan elkaar gewaagd.

Strauss symfonisch gedicht

In zijn rijk georchestreerde symfonische gedicht Tod und Verklärung verklankt Richard Strauss de overgang van het leven naar de dood. De angst, maar vooral ook het licht en de dankbaarheid van de stervende komen op onnavolgbare wijze tot leven. Hoewel Strauss nog een jonge man was toen hij deze muziek componeerde, kon hij zich al goed inleven in die materie. Want zestig jaar later zij hij op zijn sterfbed tegen zijn schoondochter: ‘Het is grappig Alice, sterven is precies zoals ik het in Tod und Verklärung componeerde.’ Marcus Poschner is als specialist in het grote romantische repertoire de uitgelezen dirigent voor Strauss’ grootse orkestwerk.

Anderen bekeken ook deze concerten