Agenda
Radio-uitzending: Brabbins dirigeert Symfonie nr. 5 van Vaughan Williams

Nederlands Philharmonisch Orkest

Radio-uitzending: Brabbins dirigeert Symfonie nr. 5 van Vaughan Williams

ma 28 jun 2021 20:00u NPO Radio 4

De Engelse dirigent Martyn Brabbins blijft in dit concert dicht bij huis. Hij dirigeert een geheel Brits programma met muziek van Elgar, Vaughan Williams en Adès.

Brabbins dirigeert Vaughan Williams

Martyn Brabbins, een Engelse dirigent met allure die de muziek uit zijn eigen land op handen draagt. Zo is hij een graag geziene gast bij de BBC Proms en is al jaren chef-dirigent van de English National Opera. Hij leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest in Symfonie nr. 5 van Vaughan Williams. Een harmonieus werk uit 1943 dat midden in het oorlogsgeweld een glimp van vrede biedt. ‘Spaciously, nobly conceived’, schreef The Times over Brabbins recente cd-opname van deze symfonie.

Een chaconne van onze tijd

Met Elgars Introductie en Allegro grijpt Brabbins terug naar de Engelse romantiek, waarin de componist meesterlijk speelt met de subtiele klankschakeringen tussen een solistisch strijkkwartet en het tutti van het volledige strijkorkest. Uiterst recent en actueel is Dawn van Adès. Het is zo geconstrueerd dat het met elke orkestgrootte op elke afstand gespeeld kan worden en zo met alle coronamaatregelen rekening houdt. Volgens Adès ‘een zonsopgang, die als een chaconne voortdurend door de wereld gaat’.

Anderen bekeken ook deze concerten