Agenda
Lucas en Arthur Jussen spelen Beethovens Pianoconcert nr. 1 en 2

Nederlands Kamerorkest

Lucas en Arthur Jussen spelen Beethovens Pianoconcert nr. 1 en 2

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

 

Precies 250 jaar na de geboorte van Beethoven, in december 2020, stond een concertreeks met Beethovens vijf pianoconcerten door Arthur en Lucas Jussen en het Nederlands Kamerorkest gepland. Die gingen niet door, maar voor dit soort meesterwerken is geen verjaardag nodig: de pianobroers spelen de concerten alsnog.

Beethovens Pianoconcert nr. 1

Voordat we aan Beethoven beginnen, speelt het orkest het virtuoze ‘Baselse’ concerto voor strijkers van Stravinsky. Het is een combinatie van zijn neoklassieke stijl, een enorme dosis ritmische energie, heerlijke lyriek en flink wat humor. Lucas Jussen speelt Beethovens Pianoconcert nr. 1. Met zijn eerste twee pianoconcerten sloot Beethoven bijna naadloos aan bij die van Mozart. Bijna, want in de dynamiek, de eenheid tussen de delen en door de talloze nieuwigheden in de vorm, is Beethoven duidelijk herkenbaar. Het meeslepende Allegro, het dromerige Largo en het Mozartiaans opgewekte Rondo tonen het vroege meesterschap van de componist.

Beethovens Pianoconcert nr. 2

Met de drie strijkkwartetten (nrs. 7 t/m 9) die Beethoven voor Graaf Razumovsky componeerde, bracht de componist het fenomeen strijkkwartet naar tot dan toe ongekende hoogten. In het aangrijpende en wonderschone Adagio molto e mesto uit zijn Strijkkwartet nr. 7 geeft hij een openhartig kijkje in het diepste van zijn ziel. Arthur Jussen speelt Beethovens Pianoconcert nr. 2 dat chronologisch gezien eigenlijk zijn eerste pianoconcert is. Het is een energiek concerto, boordevol schwung.

Podcast over Beethoven

Wilt u meer weten over Ludwig van Beethoven? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Anderen bekeken ook deze concerten