Agenda
Lorenzo Viotti dirigeert Mahlers Symfonie nr. 5

Nederlands Philharmonisch Orkest

Lorenzo Viotti dirigeert Mahlers Symfonie nr. 5

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

 

Chef-dirigent Lorenzo Viotti dirigeert voor het eerst een symfonie van Mahler bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voor dit debuut koos hij de formidabele Vijfde symfonie met daarin het wereldberoemde ‘Adagietto’.

Lorenzo Viotti dirigeert Mahler

Chef-dirigent Lorenzo Viotti heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als een begenadigd Mahler-vertolker. In februari 2020 maakte hij een indrukwekkend debuut bij de Berliner Philharmoniker met Mahlers Derde symfonie. ‘Graag zien we deze dirigent snel weer terug in Berlijn’, schreef de Duitse pers over Viotti’s prestatie. Met dit concert zet hij de Mahlertraditie voort die zijn voorgangers bij het Nederlands Philharmonisch Orkest hebben opgebouwd.

Mahlers formidabele Symfonie nr. 5

In zijn puur orkestrale Symfonie nr. 5 neemt Mahler je mee langs alle emoties die een mens kan ervaren. Hij was ervaringsdeskundige: kort voordat hij de symfonie schreef, werd een inwendige bloeding hem bijna fataal en niet lang daarna werd hij tot over zijn oren verliefd. Van ‘zum Tode betrübt’ in het openingsdeel naar een ongeëvenaard ‘himmelhochjauchzend’ in de zinderende finale. Met halverwege het beroemde ‘Adagietto’, geschreven voor zijn grote liefde Alma. Een mooiere liefdesverklaring in muziek is er niet geschreven.

Anderen bekeken ook deze concerten