Agenda
Lorenzo Viotti dirigeert Stravinsky en Gershwin

Nederlands Philharmonisch Orkest

Lorenzo Viotti dirigeert Stravinsky en Gershwin

Chef-dirigent Lorenzo Viotti en wonderklarinettist Andreas Ottensamer zijn goede vrienden. In dit ‘Stravinsky-meets-jazz’-programma spat het speelplezier van het podium af. Zeker in het Concerto for Clarinet van Artie Shaw waarin Viotti laat zien dat hij naast dirigent ook een swingende drummer is.

Stravinsky meets Jazz

Wie Igor Stravinsky kent van de revolutionaire balletten als Le sacre du printemps of van zijn neoklassieke werk zal misschien niet direct aan jazz denken bij de Russische componist. Maar in de stoere, hoekig ritmische Symfonie in drie delen zijn onmiskenbaar jazzharmonieën te herkennen en ook in het swingende Scherzo à la russe zijn de jazzinvloeden niet te missen.

Gershwin en Shaw

Waar jazz aan het begin van de twintigste eeuw nog met argwaan werd bekeken, plaveide George Gershwin de weg voor veel componisten van ‘serieuze muziek’ om jazz een plek te geven in hun werk. Dat ‘Koning van de Klarinet’, schrijver én filmster Artie Shaw schatplichtig was aan Gershwin, wiens stukken hij graag speelde, is duidelijk te horen in zijn Concerto for Clarinet. Virtuositeit en speelplezier gaan hand in hand als Viotti zijn baton afwisselt met drumstokken en Ottensamer de longen uit zijn lijf swingt.

Podcast over Stravinsky

Wilt u meer weten over Igor Stravinsky? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Anderen bekeken ook deze concerten