Agenda
Johannes-Passion met René Jacobs en Cappella Amsterdam

Nederlands Kamerorkest

Johannes-Passion met René Jacobs en Cappella Amsterdam

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Voor de traditionele passieconcerten werkt het Nederlands Kamerorkest dit jaar samen met Cappella Amsterdam. Samen met zes solisten voeren ze Bachs Johannes-Passion uit onder leiding van barokspecialist René Jacobs.

Passiemuziek onder leiding van René Jacobs

Het Nederlands Kamerorkest, dat om het jaar de Matthäus- en de Johannes-Passion van Bach speelt, werkt regelmatig samen met Cappella Amsterdam, een van de beste koren van Nederland. In 2021 brachten ze online een verkorte versie van de Johannes-Passion, dit jaar klinkt de volledige versie met zes solisten onder leiding van René Jacobs. Deze succesvolle Belgische dirigent, zanger en barokspecialist was ooit een van de eerste countertenoren die in Nederland voor publiek de alt-aria’s in de Matthäus-Passion zong.

Bachs Johannes-Passion

Bach voltooide zijn Johannes-Passion een paar jaar eerder dan zijn Matthäus-Passion. Hij schreef het meesterwerk voor zijn eerste Goede Vrijdag als cantor in Leipzig in 1724. Het koor speelt een opmerkelijke rol: het verbeeldt het volk dat veel roept, schreeuwt en scheldt. De onhoudbare volkswoede komt als een soort rechtbankdrama tot een hoogtepunt met de onvermijdelijke veroordeling van Jezus tot de kruisdood. Samen met zijn Matthäus-Passion, behoort Bachs Johannes-Passion tot de meest geliefde passiemuziek in Nederland.

De barokstokken zijn ter beschikking zijn door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Anderen bekeken ook deze concerten