Agenda
Maria João Pires speelt Mozart en Lorenzo Viotti dirigeert Brahms

Nederlands Philharmonisch Orkest

Maria João Pires speelt Mozart en Lorenzo Viotti dirigeert Brahms

Maria João Pires soleert in Mozarts laatste pianoconcert. Chef-dirigent Lorenzo Viotti dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest in de meesterlijke Symfonie nr. 2 van Brahms.

Maria João Pires speelt Mozarts Pianoconcert nr. 27

De Portugese pianiste Maria João Pires is een absolute grootheid, zeker als het op de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart aankomt. Op het eerste gehoor klinkt Mozarts Pianoconcert nr. 27 bedrieglijk eenvoudig en onbezorgd. Maar wie goed luistert, hoort ook een zeker melancholie en grote diepgang in zijn laatste concert voor piano en orkest. Pires is als geen ander in staat die diepere lagen in Mozarts muziek te laten klinken.

Lorenzo Viotti dirigeert Symfonie nr. 2 van Brahms       

Het concert opent met Richard Wagners Siegfried-Idyll, een symfonisch cadeautje van Wagner aan zijn vrouw Cosima. Ook zet chef-dirigent Lorenzo Viotti Symfonie nr. 2 van Johannes Brahms op de lessenaars. Waar Brahms vijftien jaar aan zijn eerste symfonie sleutelde, ging het componeren hem bij zijn Symfonie nr. 2 een stuk gemakkelijker af. En waar de eerste symfonie een tikje zwaarmoedig kan overkomen, is de tweede opgewekt en vol levenslust. Het is Brahms op zijn best; in de handen van chef-dirigent Lorenzo Viotti wordt dat een groot feest.

Anderen bekeken ook deze concerten