Agenda
Marc Albrecht en Daniel Lozakovich in Ligeti, R. Strauss en Bruch

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht en Daniel Lozakovich in Ligeti, R. Strauss en Bruch

Marc Albrecht, voormalig chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, keert terug in Het Concertgebouw. Hij dirigeert werken van Ligeti en zijn favoriete componist Richard Strauss. Daniel Lozakovich is solist in het geliefde Vioolconcert van Bruch.

Marc Albrecht met Ligeti en Richard Strauss

Als chef-dirigent heeft Marc Albrecht afscheid genomen van het Nederlands Philharmonisch Orkest, maar als gast blijft hij het orkest trouw. Hij dirigeert twee symfonische werken die zijn gebruikt in een van de beste science-fictionfilms aller tijden: ‘2001: A Space Odyssey’. Ligeti’s Atmosphères is een uiterst geconcentreerde verkenning van het fenomeen klankveld. In Also sprach Zarathustra geeft Richard Strauss een impressie van het beroemde gelijknamige boek van Nietzsche. Verpletterend zijn de openingsmaten met de zonsopgang en het ontwaken van de volmaakte mens.

Daniel Lozakovich speelt het Vioolconcert van Bruch

Nog jong, maar meer dan veelbelovend is de Zweedse violist Daniel Lozakovich. Toen hij slechts vijftien jaar oud was, kreeg hij als jongste violist ooit een vast contract bij de beroemde platenmaatschappij Deutsche Grammophon. De ‘Prins van de viool’, zoals hij wordt genoemd, speelt het overbekende Vioolconcert nr. 1 van Bruch. ‘De droom van elke virtuoos’, schreef een recensent bij de wereldpremière. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest kan Lozakovich die droom meer dan waar maken.

 

Anderen bekeken ook deze concerten