Agenda
Ravels Pianoconcert voor de linkerhand met Bertrand Chamayou en Lorenzo Viotti

Nederlands Philharmonisch Orkest

Ravels Pianoconcert voor de linkerhand met Bertrand Chamayou en Lorenzo Viotti

Ravels Pianoconcert voor de linkerhand is een donker, maar energiek en pakkend oorlogswerk. De Franse pianist Bertrand Chamayou tovert met slechts één hand de mooiste klanken uit de vleugel. Chef-dirigent Lorenzo Viotti zet daar Brittens indringende Sinfonia da Requiem en zijn lievelingsstuk, Rachmaninoffs introspectieve en mysterieuze Dodeneiland naast.

Seizoensopening met Lorenzo Viotti

In zijn eerste concert van het seizoen leidt chef-dirigent Lorenzo Viotti het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Franse pianist Bertrand Chamayou in Ravels Pianoconcert voor de linkerhand. De componist schreef het werk voor pianist Paul Wittgenstein, die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloor. De angst en dreiging van die oorlog is voelbaar in Ravels pakkende muziek. Naast dit oorlogswerk klinken ook de indringende Sinfonia da Requiem van Britten, Tsjaikovksi's stormachtige fantasie ouverture naar 'The Tempest' van Shakespeare en Rachmaninoffs introspectieve en mysterieuze Dodeneiland.

Bertrand Chamayou speelt Ravel

The Guardian prijst de Franse pianist Bertrand Chamayou om zijn rijke, sonore klank en formidabele spel. Tegelijkertijd is hij met zijn laatste prijswinnende opname van Messiaens Vingt Regards een warm pleitbezorger van Franse twintigste-eeuwse muziek. Juist die combinatie maakt hem dé perfecte solist voor Ravels meesterwerk, dat zowel introspectieve poëzie als virtuoze stuwende energie in zich heeft. Vol overtuiging gaat hij - met slechts één hand - Ravels uitdaging aan.

Voorprogramma

Altijd al willen weten hoeveel meter snaar een violist per jaar gebruikt of hoe de laagste toon van de hobo klinkt? De Ontmoeting is dé gelegenheid om die vragen aan onze musici te stellen die u altijd al wilde stellen.

De Ontmoeting
ma 23 oktober, 19:40 - 20:00 u in de Noord- en Zuidfoyer, Het Concertgebouw

Anderen bekeken ook deze concerten