Agenda
Lorenzo Viotti dirigeert Verdi's Quattro pezzi sacri

Nederlands Philharmonisch Orkest

Lorenzo Viotti dirigeert Verdi's Quattro pezzi sacri

Chef-dirigent Lorenzo Viotti zet vroege muziek van Schönberg en een laat werk Verdi op de lessenaars. Van Schönberg klinkt het romantische symfonische gedicht Verklärte Nacht, waarna orkest en koor uitpakken met het prachtige Quattro pezzi sacri van Verdi.

Lorenzo Viotti dirigeert Verklärte Nacht

Chef-dirigent Lorenzo Viotti leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest in een van de meest romantische composities ooit geschreven. Nog maar 25 jaar oud was Arnold Schönberg toen hij zijn Verklärte Nacht in Wenen schreef. In die jaren een stad waar de meest uiteenlopende muziekstijlen klonken: van Mahler en Wagner tot Brahms en Johann Strauss. Schönberg nam het allemaal in zich op en componeerdee een uiterst sensueel lijnenspel voor strijkers. Hij liet zich inspireren door het gelijknamige erotische gedicht van Dehmel, dat tijdens dit concert wordt voorgedragen door Gouden Kalf-winnaar Reinout Scholten van Aschat.

Quattro pezzi sacri van Verdi

Verdi was rond de tachtig toen hij zijn Quattro pezzi sacri componeerde. Vier religieuze werken, van het intieme Laudi alla Vergine Maria voor vrouwenkoor tot het theatrale Te Deum voor dubbelkoor en groot orkest, waarin de componist bewijst dat zijn talent veel verder reikt dan opera alleen. Een prachtige gelegenheid voor het vaste orkest van De Nationale opera en een speciaal samengesteld projectkoor, bestaande uit het VU-Kamerkoor, Kamerkoor NEXT en Vocaal Ensemble Musa, om samen in de concertzaal te schitteren.

Voorprogramma

za 25 november 2023, 19.40 - 20.00 u in de Spiegelzaal
Marije Bosnak interviewt DNO-koordirigent Edward Ananian-Cooper.

ma 27 november 2023, 19.40 - 20.00 u in de Spiegelzaal
Jet Berkhout interviewt Edward Ananian-Cooper.

Anderen bekeken ook deze concerten