Agenda
Oedipus Rex / Antigone

De Nationale Opera

Oedipus Rex / Antigone

Misdaad en straf staan centraal in dit tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en de wereldpremière van Samy Moussa’s Antigone (2020). In deze nieuwe productie van de Britse topchoreograaf en regisseur Wayne McGregor komen de werelden van de klassieke tragedie, hedendaagse dans en 20ste- en 21ste-eeuwse muziek samen.

Aangrijpende klassieke tragedies in een moderne gedaante

In Oedipus Rex, Stravinsky’s imposante opera-oratorium in het Latijn, zucht de stad Thebe onder de pest. Alleen als de moordenaar van de oude koning gevonden en gestraft wordt, zal deze plaag ophouden. Onder druk van het wanhopige volk gaat koning Oedipus op zoek naar de misdadiger, en ontdekt de gruwelijke waarheid: hij is zelf de schuldige.

Nieuwe compositie van Samy Moussa

Waar in Stravinsky’s werk een prominente rol is weggelegd voor het mannenkoor componeerde de Canadese componist Samy Moussa voor het vrouwenkoor. In zijn Antigone, gezongen in het Oudgrieks, staat de tragedie van Oedipus’ dochter centraal. De levendige en kleurrijke klankwerelden van Moussa stonden onder meer bij de Wiener Philharmoniker en het London Symphony Orchestra op de lessenaar. Met dirigent Erik Nielsen, een specialist in het moderne en hedendaagse repertoire, houdt het Nederlands Philharmonisch Orkest Moussa’s grootschalige vocale compositie ten doop.

Wayne McGregor

Wayne McGregor is een grootheid binnen de internationale dans- en operawereld. Het Nationale Ballet danste eerder met groot succes zijn Chroma en Yugen. Ook heeft hij operaproducties bij onder meer het Londense Royal Opera House (Dido and Aeneas en Acis and Galatea) en English National Opera (Glucks Orphée et Eurydice) op zijn naam staan. Hij voorziet de klassieke verhaalstof van een aangrijpende, hedendaagse bewegingstaal.

Voorstellingsinformatie

Muzikale leiding  Erik Nielsen
Choreografie en regie  Wayne McGregor
Decor en kostuums  Vicki Mortimer
Licht  Lucy Carter
Video  Akhila Krishnan

Dansers  Het Nationale Ballet

Oedipus Rex
Opera-oratorium
Gezongen in het Latijn

Libretto  Jean Cocteau, gebaseerd op: Sophocles’ Oedipus Rex

Oedipus  Sean Panikkar
Jocaste  Sarah Connolly
Creon  Bastiaan Everink
Tiresias  Rafal Siwek

Antigone
wereldpremière; gezongen in het Oudgrieks, gecomponeerd voor vrouwenkoor en orkest

Libretto
Samy Moussa i.s.m. Niall Potter; gebaseerd op teksten van Aeschylus, Apollodorus, Empedocles, Euripides, Philostratus van Lemnos en Sophocles

Nederlands Philharmonisch Orkest 

Koor van De Nationale Opera 
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Compositieopdracht en coproductie met Den Norske Oper (Oslo). 
Antigone: Compositieopdracht met Festival de Lanaudière (Canada).

Foto: Marta Syrko