Agenda
Roberto Devereux

De Nationale Opera

Roberto Devereux

Het verhaal over de liefde tussen koningin Elizabeth I en Robert Devereux, de graaf van Essex, vormt het sluitstuk van de zogenoemde Tudor-trilogie van de Italiaanse belcantocomponist Gaetano Donizetti. 

De eenzaamheid van een oude koningin

In Roberto Devereux (1837) laat Donizetti koningin Elizabeth I zien als oudere vrouw, twee jaar voor ze sterft. De harde politieke wereld aan het hof en in haar wereldrijk hebben van haar een strenge, verbitterde en eenzame vrouw gemaakt. Zelden heeft ze het geluk van de liefde gekend. Nu ze aan het eind van haar leven is gekomen en dat besef sterk doordringt, wordt haar verlangen alleen maar groter. Maar Elizabeth merkt al snel dat ze niet als enige haar hart aan Devereux verpand heeft.

Veel meer dan de titelfiguur Roberto is Elizabeth het echte hoofdpersonage van de opera, en Donizetti heeft haar muzikaal zeer persoonlijk, menselijk en gedetailleerd uitgewerkt. Iedere gevoelsnuance in haar hart wordt in de muziek verklankt, van de innigste liefdesverlangens tot woede, haat, verachting en vertwijfeling. Daarmee is Roberto Devereux ook de meest moderne opera van de Tudor-trilogie.

Sluitstuk van de trilogie

Met Roberto Devereux ronden regisseur Jetske Mijnssen en dirigent Enrique Mazzola het verhaal van koningin Elizabeth I af. Eerder lieten ze haar als kind zien in Anna Bolena, en als volwassen vrouw, op het toppunt van haar macht, in Maria Stuarda. In Roberto Devereux strijdt Elizabeth, aan het eind van haar leven, vooral tegen zichzelf.

De Oezbeekse sopraan Barno Ismatullaeva zingt de veeleisende rol van Elizabeth. Zij beschikt niet alleen over een warme, romige stem, maar ook over een charismatische toneelpersoonlijkheid. De rol van Sara Nottingham, Elizabeths rivale in de liefde, wordt vertolkt door de warme mezzosopraan Angela Brower. Ismael Jordi neemt in dit sluitstuk van de trilogie opnieuw de tenorpartij voor zijn rekening.

Voorstellingsinformatie

Lyrische tragedie in drie bedrijven
Gezongen in het Italiaans

Libretto  Salvadore Cammarano

Dirigent  Enrique Mazzola
Regie  Jetske Mijnssen
Decor  Ben Baur
Kostuums  Klaus Bruns
Licht  Cor van den Brink
Dramaturgie  Luc Joosten

Elisabetta  Barno Ismatullaeva
Duca di Nottingham  n.n.b.
Sara, duchessa di Nottingham  Angela Brower
Roberto Devereux  Ismael Jordi

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Nederlands Kamerorkest

Coproductie met Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia) en Teatro San Carlo (Napels)

Foto: Marta Syrko