Agenda
Lorenzo Viotti met Debussy’s La mer en hoogtepunten uit Tristan und Isolde

Nederlands Philharmonisch Orkest

Lorenzo Viotti met Debussy’s La mer en hoogtepunten uit Tristan und Isolde

do 17 okt 2024 20:15u TivoliVredenburg Koop kaarten
zo 20 okt 2024 14:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
ma 21 okt 2024 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Lorenzo Viotti leidt zijn Nederlands Philharmonisch Orkest in een avond over liefde en de zee. Het concert opent met de gedoemde liefde tussen Tristan en Isolde, genadeloos op muziek gezet door Wagner. En de avond eindigt op zee, met Debussy’s beroemde La mer. Geen zee is te hoog voor echte liefde. Hoewel…

De onmogelijke liefde van Tristan en Isolde

‘Een gedenkteken voor de liefde’, noemde Wagner zijn opera Tristan und Isolde. Een vergelijkbare emotionele zeggingskracht bevat het Vioolconcert van Britten, uitgevoerd door de Duitse violiste Veronika Eberle. Tegen de achtergrond van de dreigende Tweede Wereldoorlog componeerde de pas vijfentwintigjarige Britten dit emotionele en complexe werk. Zoals Britten zelf schreef aan zijn uitgever: ‘Tot nu toe is het zonder twijfel mijn beste stuk. Het is nogal ernstig, ben ik bang, maar er zitten een paar deuntjes in!’.

Lorenzo Viotti met de zee volgens Debussy

Lorenzo Viotti sluit dit concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest af met La mer van Debussy, waarin de componist zich van zijn beste impressionistische kant laat horen. Je waant je helemaal op een onmetelijke oceaan en geniet van een zonsopgang, het spel van de golven en een stevige zilte bries door je haren.

Anderen bekeken ook deze concerten