Agenda
Bruckners romantische Vierde symfonie en Schumanns Pianoconcert

Nederlands Philharmonisch Orkest

Bruckners romantische Vierde symfonie en Schumanns Pianoconcert

za 11 jan 2025 20:00u PHIL Haarlem Koop kaarten
zo 12 jan 2025 14:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Bruckners Vierde symfonie wordt niet voor niets de ‘Romantische’ genoemd. Het is muziek vol verbeelding, ridderromantiek en natuurpracht. Ook Schumann kon er wat van qua romantiek, zo bewijst zijn Pianoconcert. Ontvlucht januari en droom weg op deze romantische muziek, met ere-dirigent Hartmut Haenchen en de succesvolle pianist Dejan Lazić.

Hartmut Haenchen dirigeert Bruckner 4

Hartmut Haenchen, de ere-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, heeft een bijzondere connectie met Bruckner. Verspreid over enkele seizoenen, dirigeert hij verschillende Bruckner-symfonieën bij het orkest. Het zijn steevast hoogtepunten van het seizoen: ‘Haenchens visie op Bruckners Achtste was hoogst overtuigend en de uitvoering was overweldigend’, vond Het Parool. Ook NRC was lyrisch in zijn vijfsterrenrecensie. Dat belooft wat voor Bruckners ‘Romantische’ Vierde, misschien wel de meest geliefde Bruckner-symfonie.

Dejan Lazić speelt Schumanns pianoconcert

Robert Schumann componeerde een van de meest geliefde romantische pianoconcerten. Het werd het lijfstuk van Clara Schumann, Roberts vrouw en een van de beste pianisten van haar tijd. Orkest en pianist zijn aan elkaar gewaagd in dit concert: ’de pianopartij is heel fijntjes met de orkestpartij verweven, zodat het ondenkbaar is dat de een zonder de ander kan bestaan’, vond Clara Schumann. De Kroatische pianist Dejan Lazić is de uitgelezen pianist om te soleren in Schumanns romantische meesterwerk; hij heeft al jaren een innige band met het orkest. Twee jaar lang was hij succesvol artist-in-residence bij het Nederlands Kamerorkest en nog steeds is hij vrijwel jaarlijks te gast.

Anderen bekeken ook deze concerten