Agenda
Mahler 7 onder leiding van Marc Albrecht

Nederlands Philharmonisch Orkest

Mahler 7 onder leiding van Marc Albrecht

'Albrecht is een Mahler-specialist van zeldzame klasse' schreef NRC over de uitvoering van Mahlers Achtste symfonie onder leiding van chef-dirigent Marc Albrecht. Hij besluit zijn jarenlange Mahlercyclus met de schitterende Zevende symfonie.

Marc Albrecht en Mahler

Een van de hoogtepunten in Marc Albrechts periode als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn de symfonieën van Mahler. In de loop der jaren kwamen ze op één na allemaal aan bod: indrukwekkende concerten, door de pers zonder uitzondering bejubeld. Nog afgelopen seizoen schitterde het orkest in de machtige Achtste. De Zevende symfonie is voor het laatst bewaard en met reden. Geen van Mahlers symfonieën is zo intens en doordrenkt van persoonlijke emoties als nummer zeven.

Mahlers Zevende

Mahler begon er voortvarend aan, maar gaandeweg raakte hij steeds meer verstrikt in de noten. Hij leed zelfs maandenlang aan een writer’s block dat hem naar eigen zeggen tot waanzin dreef. Die worsteling is in elke vezel van de symfonie te horen, tot in de twee duistere ‘Nachtmusiken’ aan toe. Hoe meeslepend en bevrijdend is dan de jubelende finale! Mooier kan Marc Albrecht zijn Mahlercyclus bij het Nederlands Philharmonisch Orkest niet besluiten.

 

Beluister onderstaand fragment: de eerste 'Nachtmusik' uit Mahlers Symfonie nr. 7

Anderen bekeken ook deze concerten