Agenda
Het beste van Haydn

Nederlands Kamerorkest

Het beste van Haydn

Vier musici van het Nederlands Kamerorkest treden solistisch op in dit concert met Haydns Sinfonia Concertante en het orkest sluit af met zijn laatste symfonie. Henning Kraggerud soleert in een eigen arrangement van Griegs Derde Vioolsonate.

Vier solisten in Haydn

Vier van de beste musici uit het Nederlands Kamerorkest treden aan in Haydns Sinfonia Concertante. Een waar feest op het podium: vier solo-instrumenten – hobo, fagot, cello en viool – spelen om wie de mooiste melodie krijgt. Edvard Grieg componeerde een handvol sublieme sonates voor viool en piano. Zijn landgenoot en meesterviolist Henning Kraggerud hoorde hier meer muziek in en orkestreerde samen met Bernt Simen Lund de Sonate voor viool en kamerorkest als ware het een klein vioolconcert.

Haydns laatste symfonie

Het orkest sluit af met Haydns Londense Symfonie nr. 104, de laatste die hij componeerde. Haydn verdiende er een fortuin mee na de zeer succesvolle première in het Londense West End. Die populariteit is nooit meer verminderd en het blijft een van de meest geliefde van Haydns vele symfonieën. Dat is niet vreemd. Neem alleen al het prachtige andante of de uitbundige, op volksmuziek geïnspireerde finale. Het is de achttiende eeuw op z’n allerbest.

 

Beluister onderstaand fragment om een indruk te krijgen van Haydns Symfonie nr. 104 'London'.

Anderen bekeken ook deze concerten