Agenda
De Vijfde van Tsjaikovski

Nederlands Philharmonisch Orkest

De Vijfde van Tsjaikovski

vr 17 jan 2020 20:15u TivoliVredenburg Koop kaarten
za 18 jan 2020 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
ma 20 jan 2020 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

Dominique Vleeshouwers, één van Nederlands bekendste slagwerkers, schittert in het enerverende Tweede slagwerkconcert van MacMillan. De Vijfde symfonie van Tsjaikovski, gedirigeerd door Elim Chan, is een prachtige romantische tegenhanger.

Dominique Vleeshouwers in het Tweede slagwerkconcert van MacMillan

Een uitgesproken muzikale duizendpoot op het slagwerk is Dominique Vleeshouwers. Niet alleen beheerst hij zijn instrumenten tot de groots mogelijke perfectie maar hij is ook een op en top performer. Op zijn lessenaar staat de solopartij van het Tweede slagwerkconcert van James MacMillan. Het maakte na de wereldpremière in 2014 in het Utrechtse TivoliVredenburg een ware triomftocht over de wereld. Nu eindelijk opnieuw in Nederland te horen.

Elim Chan met Tsjaikovski’s Vijfde

Elim Chan, de jonge Chinese dirigente die dit seizoen haar entree maakt als chef-dirigent van de Antwerp Symphony Orchestra, leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest in de overweldigende Vijfde symfonie van Tsjaikovski.  Met het beroemde ‘noodlotthema’, dat aan het begin van het eerste deel de gedaante heeft van een dodenmars, verbindt Tsjaikovski de vier delen aan elkaar. Steeds keert het thema terug, als een romance, als een wals en als een heroïsche triomfmars in de finale.

 

Beluister onderstaand fragment om een indruk te krijgen van Sjostakovitsj' Vijfde symfonie

Anderen bekeken ook deze concerten