Jong
Amersfoorts Jeugd Orkest

Amersfoorts Jeugd Orkest

Het Amersfoorts Jeugd Orkest biedt al meer dan 55 jaar een podium aan jonge getalenteerde musici in de leeftijd van 13 tot 24 jaar.


Het Amersfoorts Jeugd Orkest –kortweg AJO- speelt in een volledig symfonische bezetting en telt circa zeventig jonge musici in de leeftijd van 13 tot 24 jaar. De musici zijn merendeels scholieren en studenten. Ze repeteren wekelijks onder leiding van dirigent Rolf Buijs.


Het AJO is opgericht in 1962 door twaalf kinderen van de Amersfoortse muziekschool en stond vijfentwintig jaar lang onder leiding van Qui van Woerdekom. Van 1987 tot 2005 was Peter Vinken de dirigent en sinds het seizoen 2005-2006 wordt het orkest gedirigeerd door Rolf Buijs. Het orkest maakte verschillende buitenlandse reizen naar onder andere Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Italië, Spanje en Schotland. In 2009 en 2011 won het AJO het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. In mei 2013 nam het AJO op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (B) binnen de wimpelreeks Strijk- en Symfonieorkesten de 1ste prijs mee naar huis.