Jong
Assistent-dirigent

Assistent-dirigent

In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De functie wordt vanaf seizoen 2020-2021 voor het eerst samen met De Nationale Opera ingevuld. De (junior) assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid. Ook krijgt de (junior) assisteant-dirigent een of meerdere kleinere projecten toebedeeld. De functie geldt voor een jaar met uitzicht op verlenging van nog een jaar. Nil Venditti assisteerde Marc Albrecht in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Giuseppe Mengoli assisteerde Lorenzo Viotti tijdens zijn eerste twee seizoenen als chef-dirigent. Met ingang van seizoen 2023-2024 is de Spaanse Alejandro Cantalapiedra assistent-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en van De Nationale Opera. 

Alejandro Cantalapiedra

Alejandro begon zijn directiestudie bij Juan María Esteban del Pozo en Miguel Romea, voordat hij naar Nederland verhuisde waar hij verder studeert aan Codarts Rotterdam bij Hans Leenders, Sander Teepen en Wiecher Mandemaker. Hij volgde masterclasses bij onder meer Antony Hermus en Karel Deseure.

In de zomer van 2022 maakte Alejandro Cantalapiedra zijn debuut in Het Concertgebouw in Amsterdam met het Nederlands Kamerorkest en Toonkunstkoor Amsterdam, waar hij vaste koordirigent is. Sinds 2019 is hij chef-dirigent van het Utrecht Young Orchestra en van 2016-2023 was hij chef-dirigent en oprichter van het Orquesta Sinfónica de la Universidad Politécnica de Madrid. Met deze jeugdorkesten dirigeerde hij in belangrijke concertzalen als het Auditorio Nacional in Madrid, TivoliVredenburg en De Doelen Rotterdam.

De positie als assistent-dirigent wordt mede mogelijk gemaakt door: