Jong
Assistent-dirigent

Assistent-dirigent

In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De positie als assistent van chef-dirigent Marc Albrecht wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.

 

De assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door chef-dirigent Marc Albrecht worden geleid en neemt in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk een repetitie over. Daarnaast is de assistent-dirigent aanwezig bij aanvoerdersrepetities en leidt, op verzoek van Marc Albrecht, de assistent sectierepetities. Ook krijgt de assistent-dirigent een of meerdere eigen projecten toebedeeld. De functie geldt voor twee jaar.

 

Assistent-dirigent in seizoen 2019 - 2020 is Nil Venditti. De 24-jarige Turkse Italiaanse zal Marc Albrecht assisteren in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. In januari dirigeert ze het Nederlands Philharmonisch Orkest tijdens de schoolvoorstellingen Duizend-en-een-nacht in Het Concertgebouw.

 

Nil Venditti werkt momenteel aan haar master in dirigeren aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zürich. Ondertussen krijgt ze het steeds drukker als gastdirigent bij diverse orkesten. Binnenkort maakt Venditti haar debuut bij het Musikkollegium Winterthur, keert ze terug bij het Slovenian Philharmonic Orchestra en opent ze samen met het Bilkent Symphony Orchestra het Bodrum Music Festival. Ook maakt ze haar debuut bij Camerata Salzburg met de pianist en componist Fazil Say. Nil Venditti won in 2015 op haar twintigste de Premio Claudio Abbado, een competitie voor jonge musici. In 2017 kreeg ze een van de topprijzen en de orkestprijs op de Jeunesses Musicales Competition in Boekarest met het Orchestra Filarmonica George Enescu. Als voormalige aanvoerder cello van het Santa Cecilia Youth Orchestra in Rome werd Venditti onderwezen en begeleid door onder andere Bernard Haitink, Paavo Järvi en Neeme Järvi. Ze is geselecteerd om in de zomer van 2019 deel te nemen aan de Gstaad Conducting Academy onder begeleiding van Manfred Honeck.

 

De positie als assistent-dirigent wordt mede mogelijk gemaakt door: