Jong
Assistent-dirigent

Assistent-dirigent

In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De positie als assistent van chef-dirigent Marc Albrecht wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.

 

De assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten van de concertprogramma’s die door chef-dirigent Marc Albrecht worden geleid. Daarnaast is hij aanwezig bij aanvoerdersrepetities en leidt hij, op verzoek van Marc Albrecht, sectierepetities. In sommige gevallen neemt de assistent-dirigent geheel of gedeeltelijk een repetitie van de chef over. Ook krijgt de assistent een of meerdere eigen projecten toebedeeld. De functie van assistent-dirigent geldt voor twee jaar.

 

Huidige assistent-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is Jan Wierzba. Vorig seizoen werd hij uit een selectie van meer dan 300 gegadigden gekozen om zijn talenten verder uit te bouwen. Wierzba werd geboren in Polen, maar groeide op in Portugal. Hij studeerde orkestdirectie in Portugal en behaalde zijn masterdiploma met onderscheiding aan de Royal Northern College of Music in Manchester. Hij was assistent-dirigent bij onder meer het Gulbenkian orkest in Lissabon, het BBC Philharmonic Orchestra en het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, waar hij samenwerkte met dirigenten als Andrew Davis en Neeme Järvi. Daarnaast dirigeert hij regelmatig concerten met het Orquestra Metropolitana de Lisboa en het Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. Hij is oprichter en muzikaal leider van het Ensemble MPMP.