Jong
Assistent-dirigent

Assistent-dirigent

In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De positie als assistent-dirigent wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.

 

De assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid en neemt in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk een repetitie over. Daarnaast is de assistent-dirigent aanwezig bij aanvoerdersrepetities en leidt de assistent sectierepetities. Ook krijgt de assistent-dirigent een of meerdere eigen projecten toebedeeld. De functie geldt voor twee jaar.

 

De huidige assistent-dirigent is Nil Venditti. De 24-jarige Turkse Italiaanse assisteerde Marc Albrecht in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

 

Nil Venditti werkt momenteel aan haar master in dirigeren aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zürich onder begeleiding Johannes Schlaefli. Ondertussen krijgt ze het steeds drukker als gastdirigent bij diverse orkesten. In 2019 werd ze benoemd tot assistent-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Afgelopen seizoen assisteerde ze Paavo Järvi en het Tonhalle-Orchestre Zürich en debuteerde ze bij Les Siècles, Camerata Salzburg en Dubrovnik Symphony Orchestra. Ook maakte ze haar debuut bij Camerata Salzburg met de pianist en componist Fazil Say, die haar tevens ondersteunt in haar loopbaanontwikkeling. ‘Ik wed dat ze een van de beste dirigenten van deze eeuw wordt’, zegt hij over haar.

De positie als assistent-dirigent wordt mede mogelijk gemaakt door: