Jong
Assistent-dirigent

Assistent-dirigent

In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De functie wordt vanaf seizoen 2020-2021 voor het eerst samen met De Nationale Opera ingevuld. De (junior) assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid. Ook krijgt de (junior) assisteant-dirigent een of meerdere kleinere projecten toebedeeld. De functie geldt voor een jaar met uitzicht op verlenging van nog een jaar. Nil Venditti assisteerde Marc Albrecht in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Sinds seizoen 2021-2022 is Giuseppe Mengoli assistent van chef-dirigent Lorenzo Viotti. 

Giuseppe Mengoli

De Italiaan Giuseppe Mengoli (1993) begon zijn carrière als dirigent op 19-jarige leeftijd nadat zijn leiderschapskwaliteiten als concertmeester in jeugd- en professionele orkesten werden opgemerkt door gerenommeerde dirigenten. Tussen 2014 en 2018 werkte hij als assistent bij Oleg Caetani, John Axelrod en Valery Gergiev en werkte hij samen met instellingen en orkesten zoals Real Orquesta Sinfonica de Sevilla, Oslo Opera House, Mariinsky Theatre, LaVerdi Symphony Orchestra en London Covent Garden. In 2018 maakte hij zijn debuut bij het Gustav Mahler Jugend Orchester in Bad Schandau.

 

Mengoli heeft een enorme ervaring als concertmeester en violist in verschillende orkesten zoals Konzerthaus Berlin, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Mariinsky Theatre, Gustav Mahler Jugend Orchester, Solisten Europees Luxembourg en de Berliner Camerata. Hij voltooide zijn vioolstudie met de onderscheiding cum laude en een speciale vermelding. Hij behaalde een masterdiploma kamermuziek in Italië a en voltooide nog een master in viool met de hoogste onderscheiding aan de Hochschule für Musik Würzburg. Mengoli studeert momenteel orkestdirectie aan de prestigieuze Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar, begeleid door Nicolás Pasquet.

De positie als assistent-dirigent wordt mede mogelijk gemaakt door: