Jong
Jeugdorkesten

Jeugdorkesten

Al jaren werken wij samen met het Amersfoorts Jeugd Symfonie Orkest en het Almeers Jeugd Symfonie Orkest. Hierbij coachen onze musici de leden van de jeugdorkesten bij sectierepetities en verwelkomen wij de leden bij repetitie- en/of concertbezoeken van onze orkesten. De wijktalentorkesten van het Leerorkest (buitenschools aanbod) zijn ook heel welkom bij onze repetities en concerten.

Amersfoorts Jeugd Orkest

Het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) heeft een groot symfonische bezetting met een groot strijkorkest, (drie)dubbel hout, een volledige kopergroep en slagwerk. Het AJO staat sinds 2005 onder leiding van dirigent Rolf Buijs. De ongeveer 70 orkestleden, in leeftijd variërend van 13 tot 24 jaar, delen met elkaar hun passie voor muziek, het plezier in samenspelen en de gretigheid om zichzelf muzikaal te willen ontwikkelen. Het orkest kan zich rekenen tot de betere regionale jeugdorkesten van Nederland. Het repertoire is uitdagend en varieert van vroeg klassiek via romantiek naar hedendaagse muziek, met uitstapjes naar andere genres zoals jazz, klezmer en tango. Om de drie jaar zet het AJO een eigen Educatievoorstelling op de planken en gaat het orkest op tournee. De St. Franciscus Xaveriuskerk in de gezellige binnenstad van Amersfoort is de thuisbasis van het AJO; in het prachtige interieur voelen de orkestleden zich thuis én is het een plek waar elke vrijdagavond tussen 19-22uur de basis wordt gelegd voor prachtige concerten door intensief te repeteren én momenten van plezier met elkaar te beleven. Extra repetitiemomenten zijn twee repetitiezaterdagen (in de Xaveriuskerk) en twee externe repetitieweekenden in Austerlitz.

Almeers Jeugd Symfonie Orkest

Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO), het toporkest van Stichting AJSO, is een orkest van ruim 80 jongeren vanaf 13 jaar die graag samen muziek willen maken. Hoofdmotto van het orkest is met enthousiasme, veel plezier en expressie musiceren.

 

Het AJSO heeft met deze ingrediënten een steeds hoger niveau bereikt, waardoor het ook voor (aankomende) conservatoriumstudenten aantrekkelijk is om deel uit te maken van het orkest. Het repertoire varieert van klassieke werken tot moderne filmmuziek. Het AJSO geeft ongeveer tien concerten per jaar, met als hoogtepunt het matineeconcert (al dan niet met medewerking van gastsolisten). Het orkest maakte ook buitenlandse reizen naar onder andere Malta, Toscane, Londen, Wenen, Barcelona en Praag.

 

Het AJSO is in 1987 opgericht door Hans Welle. Hij nam afscheid in 2023, maar is bij de stichting nog actief als coördinator kamermuziek en dirigent/arrangeur bij het AJSO Theaterorkest (projectorkest voor volwassenen). Het AJSO staat nu onder leiding van Daan Welle. Bij de stichting dirigeert hij ook de AJSO Orkestklas en het AJSO Juniororkest. Daarnaast is Daan actief als trombonedocent bij CKV Almere en als trombonist, dirigent en/of arrangeur bij diverse projecten.