Jong
Leerorkest

Leerorkest

Het Leerorkest is een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen de kans krijgen om op school, onder schooltijd, een muziekinstrument te leren bespelen en samen muziek te maken.

 

Muziek heeft kinderen veel te bieden. Het is niet alleen heel leuk om muziek te maken, maar het is ook bewezen dat muziek goed is voor de algehele ontwikkeling van kinderen. Muziek maken maakt slim, sociaal én gelukkig. Toch krijgen lang niet alle kinderen in Nederland de kans om een muziekinstrument te bespelen. Muziekeducatie is vaak hoogdrempelig georganiseerd en kostbaar. Het Leerorkest wil hier verandering in brengen. Met een Leerorkest op school krijgt ieder kind de kans om muziek te maken. Hoe meer kinderen muziek maken, hoe mooier Nederland klinkt!

 

Stichting Leerorkest organiseert in de eerste plaats de Leerorkesten in Amsterdam. Inmiddels zijn er meer dan 30 Leerorkesten op Amsterdamse scholen, in alle hoeken van de stad: Noord, Oost, Nieuw-West en Zuidoost. Ongeveer 10% van de basisscholen in Amsterdam doet mee. Het Leerorkest bereikt alleen in de hoofdstad al ongeveer 5.000 kinderen.

 

Sinds 2014 is het landelijk Instrumentendepot Leerorkest actief met als doel Leerorkesten en soortgelijke initiatieven in Nederland van muziekinstrumenten te voorzien. Het Instrumentendepot Leerorkest is gehuisvest in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost naast de NedPhO-Koepel, de thuishaven van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Philharmonisch Orkest.