Orkesten
Bas Treub

Bas Treub

Aanvoerder 2e violen

Bas Treub

Bas Treub (Den Haag, 1987) is een Nederlandse violist. Hij is sinds 2014 aanvoerder van de 2e violen in het Nederlands Kamerorkest en treedt daarnaast veelvuldig op in binnen­‐ en buitenland met diverse ensembles en orkesten.

 

Bas werd uitgenodigd als gastconcertmeester bij het Philharmonia Orchestra, Orpheus Sinfonia, het voormalig Gelders Orkest en Orkest van het Oosten (nu beiden Phion), en het LUDWIG collectief.

 

Als aanvoerder 2e violen was hij te gast bij het Scottish Chamber Orchestra, Scottish Ensemble, Royal Northern Sinfonia, Nederlands Philharmonisch Orkest, LUDWIG collectief en het Koninklijk Concertgebouworkest. Als freelance violist speelde Bas daarnaast bij het Mahler Chamber Orchestra, Lucerne Festival Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, London Sinfonietta, Asko/Schönberg Ensemble, Amsterdam Sinfonietta en Spira Mirabilis. Bas was lange tijd lid van het European Union Youth Orchestra en was daar concertmeester tijdens zijn laatste seizoenen.

 

Bas studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Den Haag en Brussel bij Peter Brunt en Philippe Graffin en behaalde zijn masterdiploma summa cum laude in 2013. Hij speelt graag muziek uit alle tijdsperiodes en in verschillende bezettingen.

 

Bas speelt op een prachtige viool uit 1891, vervaardigd te Parijs door de Franse vioolbouwer Emile Germain. Deze viool wordt hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Podcast met Bas Treub

Bas Treub is te gast in de tweede aflevering van Klankcast. “Je beweegt een beetje veel” kreeg hij als student te horen, terwijl hij het idee had dat hij als een standbeeld speelde. Verder vertelt hij over de verschillende stijlen van samenspelen in een orkest. Wat doet hij als aanvoerder van de tweede violen? En hoe werk je zonder een dirigent?