Orkesten
Annette Zahn

Annette Zahn

Aanvoerder contrabas

Annette Zahn

Annette Zahn studeerde in Duitsland bij professor Günter Klaus en Harald Friedrich, en aan het Conservatorium van Geneve bij Franco Petracchi. Ze sloot haar studies af met de Premier Prix de Virtuosité. Na haar studie werd zij door Sir John Eliot Gardiner aangesteld als aanvoerder contrabas bij de Opéra de Lyon. Daarnaast speelde Annette met het Tonhalle Orchestra Zürich en het Swiss Romandy Orchestra in diverse grote zalen van Europa.

Eind jaren '80 verhuisde Annette Zahn naar Nederland. Na enkele jaren als aanvoerder contrabas bij het Balletorkest werkzaam te zijn geweest, werd ze in 1991 aangesteld als aanvoerder contrabas van het Nederlands Kamerorkest. In kamermuziek speelde zij nationaal en internationaal samen met onder meer Gordan Nikolić.

Podcast met Annette Zahn

Waar mannen met eenzelfde cv voor proefspelen uitgenodigd werden, kreeg Annette vroeger vaak een afwijzing: ‘omdat ik een vrouw was.’  In onderstaande aflevering van Klankcast vertelt ze over genderongelijkheid in de klassieke muziekwereld, haar korte ‘flirt’ met de cello en het bijzondere samenspel in het Nederlands Kamerorkest.