Orkesten
Torleif Thedéen

Torleif Thedéen

Cello

Torleif Thedéen

In het jaar 1985 brak de Zweedse cellist Torleif Thedéen spectaculair door op de internationale podia. Hij won maar liefst drie grote concoursen: het Hammer-Rostropovich-concours in Los Angeles, het Pablo Casals Concours in Boedapest en het European Broadcasting Union’s International Tribune-concours in Bratislava.

Sindsdien soleerde hij bij grote orkesten als het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook het Nederlands Philharmonisch Orkest nodigde hem al vaker uit. Daarnaast gaf Torleif  Thedéen talloze recitals in zalen als Het Concertgebouw, de Londense Wigmore Hall en de Carnegie Hall in New York. Daar ontmoette hij vele befaamde collega’s, zoals Maxim Rysanov, Julian Rachlin en Janine Jansen. Hij was ook te gast op festivals als het Verbier Festival, het Schleswig-Holstein Musik Festival en het Kamermuziekfestival Utrecht.

Thedéen maakte een groot aantal opnames waaronder de cellosuites van Bach en de met de Cannes Classical Award 1995 bekroonde cd met de celloconcerten van Sjostakovitsj. Momenteel is hij hoofdvakdocent cello aan het Koninklijk Conservatorium van Stockholm. Op de vraag wat voor hem de interpretatie van muziek betekent, heeft hij een simpel, maar doeltreffend antwoord: ‘Laat de noten op papier objectief tot je doordringen en probeer ze daarna zo subjectief mogelijk te spelen.'