Orkesten
Valentin Uryupin

Valentin Uryupin

Dirigent

Valentin Uryupin

Het vak leerde de Russische dirigent Valentin Uryupin aan het Staatsconservatorium van Moskou bij Gennadi Rozjdestvenski. Hij verfijnde het als assistent bij Vladimir Jurowski en Valery Gergiev. Uryupin leidde een groot aantal Russische orkesten in de opera en de symfonische concerten. Regelmatig is hij te gast bij de opera van Perm, Sinds 2015 is hij chef-dirigent van het Symfonieorkest van Rostov aan de Don.

Zijn grote internationale doorbraak kwam toen hij in 2017 het Internationale Dirigentenwettbewerb Sir Georg Solti in Frankfurt won. Het opende vele deuren, waaronder die van het SWR-Symphonieorchester. ‘Hij liet met verfijndheid en precisie zien dat hij het gerenommeerde Solti Concours niet zomaar heeft gewonnen’, schreef de Duitse pers daarover.

Ook verder in Europa krijgt Valentin Uryupin steeds meer bekendheid en waardering. Zo leidde hij het National Symphony Orchestra Dublin, het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin en het Radio-Symphonieorchester Wien, en leidde hij operaproducties bij het Teatro Real in Madrid, het Mariinski Theater in Sint Petersburg en de opera van Athene. En dan te bedenken dat Valentin Uryupin zijn carrière ooit begon als klarinettist.