Orkesten
Margreet Bongers

Margreet Bongers

Aanvoerder fagot

Margreet Bongers

De fagot bereikte Margreet Bongers via een omweg. 'Als kind draaide mijn vader altijd hoboïst Han de Vries en Bachcantates. Al vanaf mijn vierde wilde ik dus ook hobo spelen.' Toen dat enkele jaren later op de muziekschool niet mogelijk was, werd het de viool. Ze werd zelfs concertmeester van het universiteitsorkest van Wageningen. Kort studeerde ze viool aan het conservatorium van Amsterdam, waar ze al snel op de fagot overstapte en les had van Joep Terwey en Brian Pollard.

Binnen korte tijd groeide Magreet Bongers uit tot een veelgevraagd fagottist in ons land. Nog tijdens haar studie werd ze solofagottist bij het Nederlands Balletorkest. Ze is lid van ASKO|Schönberg, waar ze samenwerkte met onder anderen Reinbert de Leeuw, Karlheinz Stockhausen en Louis Andriessen, speelde bij het Nederlands Blazers Ensemble en was één van de oprichters van het Combattimento Consort.

Daarnaast specialiseerde zij zich in het historische fagotspel op oude instrumenten. Als zodanig speelde ze in het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman, het Collegium Vocale Gent en was elf jaar eerste fagottist bij het Orchestre de Champs Elysees onder Phillippe Herreweghe.

Sinds 1997, al meer dan 20 jaar, is Margreet Bongers solofagottist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Podcast met Margreet Bongers

Ze studeerde viool aan het conservatorium toen een fietsritje naar de bakker de koers van haar muzikale carrière veranderde. Margreet Bongers vertelt over deze bijzondere ontmoeting bij het stoplicht, het sociale aspect van haar werk en over haar protest tegen de bouw van de Stopera, waar ze uiteindelijk zelf op de opening speelde.