Orkesten
Katharine Dain

Katharine Dain

Sopraan

Katharine Dain

De in Nederland wonende Amerikaanse sopraan Katharine Dain volgde haar opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in London en de Mannes School of Music in New York. In 2017 won ze het Concours International de Chant in Clermont-Ferrand. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger voor moderne en experimentele muziek. Zo zong ze bij De Nationale Opera in Kopernikus van Vivier en was zangeres en medebedenker in een nieuw project met het Asko|Schönberg en dirigent Manoj Kamps.

 

Voor haar cd met liederen van onder anderen Messiaen, Dutilleux en Saariaho won ze een Edison. Met het Koninklijk Concertgebouworkest verzorgde ze de wereldpremière van Notenkrakers’ notulen van Bram Kortekaas. Maar ook in het meer reguliere repertoire is Dain thuis. Zo zong ze mee in Mozarts Don Giovanni met het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Matthäus-Passion met de Academy of Ancient Music. Ze is medeoprichter van het Damask Vocal Quartet, dat met hun eerste cd een Choc de Classica won.

 

Dain durft haar kwaliteiten met een knipoog te relativeren:

Ik kan goed en snel muziek lezen en ik ben nooit ziek, dus ik val makkelijk in op het laatste moment. Het is ook geen hersenoperatie, het is maar muziek. Een fout maken is helemaal niet erg.